Milionarul e cercetat în libertate pentru că procurorii nu au reuşit să stabilească legătura sa cu gruparea infracţională

iustin_paraschivpoza_62906500

În motivarea deciziei de a nu-l trimite în spatele gratiilor, magistraţii Înaltei Curţi au mai scris că Paraschiv are trei copii minori, nu are antecedente penale şi nu îi cunoaşte pe capii reţelei.

Procurorii au început urmărirea penală pe numele lui Iustin Paraschiv pe 22 septembrie 2013, iar şase zile mai târziu au avut loc percheziţii la domiciliul său, însă afaceristul era plecat în Sri Lanka.

În motivarea judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a-l cerceta în libertate, se arată că „nu există date că inculpatul Paraschiv îi cunoaşte pe învinuiţii Moubarak, Elias, Kaleini şi Rami şi că i-a întâlnit sau că a comunicat cu aceştia direct sau prin interpuşi”.

Instanţa mai spune că „în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Paraschiv, există indicii numai referitor la comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, fără să existe o presupunere cu privire la comiterea infracţiunii de constituire a grupului infracţional organizat”.

Judecătorii mai spun că nu l-au trimis pe afacerist în spatele gratiilor pentru că are o situaţie profesională bună, are trei copii minori acasă şi s-a prezentat la instanţă, deşi fusese citat în lipsă.

Magistraţii au considerat nefondată şi varianta că asociatul lui Iustin Paraschiv i-ar fi făcut cunoştinţă cu cel care este considerat a fi liderul grupării, Moubarak Mahmoud Sleiman.

Anchetatorii îl acuză pe Iustin Paraschiv că, prin intermediul unor firme fantomă, a comercializat produse din carne fără să achite taxe şi impozite. Astfel, afaceristul ar fi prejudiciat statul cu 12 milioane de euro. Iustin Paraschiv ocupă locul 54 în topul celor mai bogaţi români realizat de Forbes.

 

 

 

Citeste si...
Așa ar putea arăta un ceas Microsoft!