În funcție de cursul leu/euro anunțat astăzi de Banca Centrală Europeană (BCE) ar trebui să se calculeze nivelul accizelor pentru 2015. UPDATE: Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat azi un curs de schimb de 4,4093 lei/euro, ceea ce face ca accizele să fie oricum mai mici anul viitor decât în 2014, dacă Ministerul Finanţelor nu vine cu o nouă „jonglerie”, la fel ca anul trecut.

curs_euro_leu_21138500

Evoluția leului față de euro, așa cum este reflectată de BNR, este un prim- reper în acest sens pentru nivelul pe care îl va anunța BCE, în jurul orei 15, potrivit Capital.

Astăzi, BNR a anunțat o cotație de 4,4127 lei/euro, cu 0,13 bani peste cotația de ieri. Cotația este cu peste 7% mai redusă decât aceea în funcție de care au fost calculate accizele în acest an, un curs fictiv, calculat după o metodă arbitrară folosită de Executiv, de peste 4,73 lei/euro.

Artificiu de guvernare: Executivul a calculat accizele ca nicăieri în UE. În întreaga Uniune Europeană, cursul folosit pentru calculul accizelor într-un anumit an este cel valabil pe data de 1 octombrie anul anterior.

Anul trecut, însă, Guvernul Ponta a făcut o „şmecherie” şi a stabilit un alt algoritm de calcul decât cel legal, pentru că ar fi însemnat ca accizele să se diminueze şi veniturile la buget să scadă. Va face aceaşi ilegalitate şi în 2014?

Ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, spune că nu s-a decis ce curs de schimb va folosi la calculul accizelor în 2015, deşi Codul fiscal are prevederi clare în acest sens.

Atâta timp cât scenariile arată că nu pare deloc plauzibil ca anul viitor rata de schimb să fie mai mare decât cea de anul acesta, de 4,7380 lei/euro, rezultă că guvernul nu exclude modificarea formulei pentru a menţine accizele la fel de mari.

Cursul pe care îl va anunţa BCE azi este decisiv, iar Finanţele nu vor să se pronunţe înainte de a afla dacă e avantajos pentru buget.

Până la 1 ianuarie 2014, valoarea în lei a accizelor se stabilea în funcţie de cursul comunicat de BCE în prima zi lucrătoare din luna octombrie a anului anterior. Prin urmare, în 2014, ar fi trebuit folosit cursul de 4,4485 lei/euro.

În 2014, accizele, de care depinde şi preţul benzinei şi motorinei, au fost calculate la un curs de 4,7380 lei/euro. Diferenţa majoră a fost decisă din pix.

Citeste si...
Teribil! Un bărbat a fost lovit de metrou în staţia Dristor