Actualitate, Stiri

Cum sa faci rating din nenorocirea altuia la Antena 3

Primaria Sectorului 2: “Joc mizerabil de dezinformare si manipulare a opiniei publice”

646x404Este trist ca exista in Romania persoane bolnave de care nimeni nu are grija. Este trist ca exista copii, in case de copii, de care nimanui nu-i pasa. Si este, credem, la fel de trist, sa profiti de pe urma nenorocirilor altora ca sa faci rating. Recent, la Antena 3 a fost prezentat un amplu reportaj despre soarta copiilor cu handicap cerebral din doua stabilimente din Romania. Reportajul a prezentat povestea acestor copii inca de pe vremea comunismului, cand copiii bolnavi psihic erau tinuti in conditii mizere, de exterminare. Povestea s-a prelungit pana in ziua de azi, cand, potrivit reporerilor respectivei televiziuni, mare lucru nu s-a schimbat in viata acestor “fosti copii” deveniti acum persoane mature. La un moment dat au fost prezentate cateva poze facute cu telefonul mobil in care sunt prezentate cateva imagini cu un copil legat de un pat de spital. O poza, care in mod normal nu ar trebui sa existe in Romania anului 2013. Povestea este intr-adevar impresionanta. Dar, scartaie. Reporterii Antenei 3 au reusit sa patrunda in locul unde ar fi fost facuta respectiva poza si aici… nimic. Totul parea in ordine: paturi aranjate, curatenie, nici urma de copii legati de paturi. Ce e drept, “povestea” e prea tare ca sa nu fie data pe sticla. Intrebarea e cum o “dai” ca sa nu faci si mai mult rau?

Specialistii explica

In centrul povestii s-a aflat Centrul de Recuperare si Reabiltare neuropsihiatrica din Sectorul 2 care, in acest moment functioneaza in doua locatii: in strada Balotului nr. 42, care are o capacitate de 90 de locuri si in strada Gheorghe Stefan nr.7 cu o capacitate de 65 de locuri. Potrivit Primariei Secorului 2, ambele locatii au fost renovate si ofera conditii bune persoanelor internate. Lucru care s-a vazut, de altfel, si in reportajul televizat. In privinta pacientilor, conf. univ. dr. Constantin Oancea, medic primar neuropsihiatrie infantila precizeaza intr-un referat ca “Actuala situatie a acestor pacienti are ca origine, intotdeauna, o afectiune cerebrala severa, posibil din cauze prenatale, asfixie neonatala sau alte traumatisme, encefalite timpurii, inclusive, demente infantile progresive cu un important deficit motor si psihic. Diagnosticul principal este de dizabilitate neuropsihica severa, cu importante leziuni neurologice: tetraplegie, diplegie spastica infantila, sindroame extrapiramidale cu tremuraturi, epilepsie infantila”. Cu alte cuvinte, chiar daca in caminele lui Ceusescu mai existau copii sanatosi care erau, in mod voit sau nu, “amestecati” cu cei bolnavi, acum, toti pacientii din aceste centre au probleme psihice. “Astfel, in cazul tinerilor din acest centru (cel din strada Gheorghe Stefan care a facut obiectul investigatiei jurnalistice – n.r.) dizabilitatea este mixta: neurologica si mintala. Din categoria tulburtarilor de tip neurologic, cele mai frecvente sunt tetraplegia sau diplegia spastica infantila, cu tulburari de deglutitie, impotenta de miscare. Din punct de vedere functional, un numar de 24 de tineri sunt umblatori, restul de 30 fiind imobilizati la pat sau in scaun rulant. Ei sufera de limitari severe in miscare, redoare osteoarticulara la genunchi si/sau calcai si apuca cu dificultate”, se mai arata in referatul doctorului Constantin Oancea.

Ingijirea “ideala”

Potrivit doctorului Oancea, tinerii internati “au dificultati de comunicare, sunt indiferenti, in parte antizati, privesc si, rareori, au o schita de zambet si apuca mana care li se intinde. (…) Beneficiarii au stari de agitatie, cu tipete, autoagresiune, cel putin trei tineri se musca si unul isi vara degetele in ochi – simptomatologie obisnuita bolii”. Daca este asa, si unii tineri au probleme atat de grave, se justifica pozele facute cu mobilul, in care o persoana apare legata de pat? Ironic, dar poate ca a fost legata de pat pentru a fi protejata de sine insusi sau poate pentru a nu fi trimisa intr-un loc unde camasa de forta este singura optiune valabila… Se poate face, totusi mai mult pentru acesti oameni? “Din experienta internationala, chiar in conditiile unei ingrijiri <ideale>, cu mult personal specializat, se poate vorbi de progrese foarte limitate, dictate de gravitatea leziunilor”, se mai arata in referatul doctorului Constantin Oancea. Potrivit ultimelor rapoarte, la centrul Gheorghe Stefan se respecta toate standardele in domeniu in ceea ce priveste ingrijirea pacientilor. O problema o reprezinta intr-adevar banii pentru alimente. “In contextul eonomic actual, pe fondul cresterii pretului la alimente, asigurarea unor meniuri echilibrate si diversificate, cu incadrarea in alocatia zilnica de hrana, a deventi tot mai greu de respectat. Astfel, Consiliul Local al Sectorului 2 a aprobat 2 mariri ale cuantumului acestei alocatii, respectiv cu 1 leu/beneficiar/zi (decembrie 2011) si cu 3 lei beneficiar/zi (aprilie 2012). In prezent, alocatia zilnica de hrana/beneficiar/zi este in cuantum de 12,3 lei,” dupa cum se arat intr-un document al Primariei Sectorului 2. Potrivit aceluiasi document “urmare reportajului de la postul TV Antena 3, Primarul Sectorului 2 a dispus o activitate de audit privitoare la activitatea C.R.R.R.N. Gh. Serban, ale carei concluzii vor fi finalizate luni, 17.05.2013.”

Mai jos, in facsimil, sunt concluziile Primariei Sectorului 2 referitoare la reportajul difuzat de Antena 3.

0219_001 

Redactia EXPRESSPress

blank