Life, Stiri

Cum evoluează viaţa sexuală în cuplu?

Dacă eşti căsătorită sau urmează să o faci, mai devreme sau mai târziu vei ajunge să îţi reevaluezi viaţa sexuală şi să te gândeşti cum ai putea să o îmbunătăţeşti.

viata-sexuala-cuplu

De ce se răcesc relaţiile
Să menţii aprinsă scânteia din punct de vedere sexual într-o căsnicie sau o relaţie de lungă durată este mai uşor de spus decât de făcut. Cu toate acestea, cuplurile care au o relaţie sexuală sănătoasă şi satisfăcătoare tind să fie mult mai apropiate, nu suferă de depresii sau probleme de inimă, menţionează experţii. Rutina, cariera, copiii sau responsabilităţile financiare reprezintă o provocare pentru cupluri de a păstra acea flacără de la începutul relaţiei. De la un anumit punct începi să ai mai puţin timp pentru sex şi intimitate pe parcurs ce relaţiile evoluează şi partenerii au din ce în ce mai multe responsabilităţi.

Mai mult decât atât, înaintarea în vârstă aduce cu sine tot felul de probleme fizice care pot afecta viaţa sexuală. Printre acestea sunt incluse disfuncţiile sexuale, problemele cardiovasculare, artrita sau reumatismul şi multe altele.  Oricare ar fi motivul pentru apariţia problemelor în dormitor, fie că sunt de natură emoţională sau psihică, vestea bună este că acestea sunt uşor de tratat. În plus, problemele în relaţia sexuală a unui cuplu sunt, de obicei, semne ale altor probleme şi le putem vedea ca nişte semnale de alarmă pentru ceea ce urmează să vină.
Ce spun studiile

Adulţii, în medie, fac sex de aproximativ 61 de ori pe an, sau puţin mai mult de o dată pe săptămână, conform Centrului Naţional de Studiu de Opinie al Universităţii din Chicago. Statutul civil şi vârsta sunt factorii principali de influenţă în activitatea sexuală.

Activitatea sexuală este cu 25 până la 300% mai mare pentru cuplurile căsătorite decât pentru cele necăsătorite, depinzând de vârstă. Un raport din anul 1998 al Universităţii din Chicago care cuprindea mai multe studii asupra vieţii sexuale a stabilit că relaţiile sexuale sunt mult mai frecvente în cuplurile care au mariaje fericite.
Depăşirea barierelor emoţionale

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, ei tind să facă mai puţin sex, indiferent dacă fac parte sau nu dintr-o relaţie stabilă. Cuplurile căsătorite cu vârste între 18 şi 29 de ani întreţin relaţii sexuale de aproape 112 ori pe an, în medie. Această valoare scade pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, astfel că după 70 de ani cuplurile fac sex de aproximativ 16 ori pe an.

Din aceste cifre nu ar trebui să reiasă că, odată cu înaintarea în vârstă, oamenii sunt mai puţin satisfăcuţi de viaţa lor sexuală. Un studiu AARP de anul trecut a arătat că majoritatea persoanelor trecute de prima tinereţe intervievate sunt extrem de mulţumite sau cel puţin mulţumite parţial de viaţa lor sexuală şi cred că aceasta reprezintă un factor important al calităţii vieţii. Renumitul cercetător al comportamentului sexual John McKinley, doctor şi director al Institutului de Cercetări din Watertown, New England, spune că pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, în special bărbaţii, aşteptările lor din punct de vedere sexual scad.

„Cel mai rău lucru care se poate întâmpla într-o relaţie este ca viaţa sexuală să devină o rutină şi să se instaleze plictiseala”, spune Schoen. Dar în ritmul de viaţă rapid al zilelor noastre, încărcat de responsabilităţi, o viaţă sexuală slabă sau absentă este o problemă des întâlnită.
Cum reaprinzi flacăra pasiunii

Atunci când nu problemele fizice stau la baza unei vieţi sexuale diminuate, există multe remedii pentru a reaprinde flacăra pasiunii. Marea parte a remediului constă în comunicare şi reprioritizarea vieţii pentru a face loc dragostei şi sexului, spune Jan Sinatra, un psihoterapeut din Manchester şi coautor al unei cărţi referitoare la emoţiile femeilor.  Sinatra întreabă cuplurile care vin la ea despre viaţa lor sexuală şi despre cum comunică. „Funcţionează ca un barometru al relaţiei”.

Câteodată cuplurile trebui să se concetreze asupra adresării unor conflicte nerezolvate între cei doi parteneri, în timp ce alţii trebuie doar să-şi reamintească să se şi distreze atunci când greutatea responsabilităţilor vieţii le afectează viaţa de cuplu şi pe cea sexuală. Alţii trebuie doar să îşi facă loc în programul încărcat pentru a petrece mai mult timp împreună şi a lăsa lucrurile să vină de la sine. Renunţarea la serile împreună programate poate reanima viaţa amoroasă.

Prin intermediul comunicării, atât verbale cât şi non-verbale şi a ascultării, fiecare partener din cuplu poate învăţa cum să reaprindă flacăra iubirii. Aceasta poate fi făcută prin îmbrăţişări, notiţe cu mesaje de dragoste, o întâlnire de dragoste la un motel, încercarea unor noi tehnici sexuale, cumpărarea unui vibrator sau a altor jucării sexuale.

blank