International, Stiri

Criza din Ucraina, un adevărat semnal de alarmă pentru Europa!

Incidente cu pierderi de vieţi omeneşti în Doneţk. Kievul le-a dat un ultimatum separatiştilor

Ucraina 2

Presedintele ucrainean le-a dat un ultimatum militantilor pro-rusi din estul tarii si, in acelasi timp, nu s-a pronuntat impotriva unui referendum pentru stabilirea statutului tarii.

Iată, pe scurt, ultimele evenimente din Ucraina: Presedintele Ucrainei nu este impotriva unui referendum privind statutul tarii; 4 morti in incidentele din Sloviansk, regiunea Donetk; Ministrul de interne ucrainean a anunta formarea de unitati speciale din randul militiilor civile; Presedintele interimar Oleksandr Turcinov a ordonat o operatiune de amploare impotriva militantilor prorusi din estul Ucrainei, acuzand Rusia ca poarta „un razboi” pe teritoriul ucrainean; Viktor Ianukovici: Ucraina a intrat in razboi civil; Consiliul de Securitate ONU s-a reunit de urgenta, luni dimineata, pe tema situatiei din Ucraina, dar fara rezultate concrete; Moscova indeamna autoritatile de la Kiev sa inceteze „razboiul impotriva propriului popor”; Basescu: Nu anticipez o invazie rusa in Ucraina decat daca se ajunge la varsari masive de sange; Ambasador SUA: Atacurile din estul Ucrainei poarta semnele implicarii Rusiei; Un avion de recunoastere rus a survolat Marea Neagra, in apropierea spatiului Romaniei, Turciei si Bulgariei; Traian Basescu viziteaza distrugatorul american Donald Cook, care ajunge ajunge luni in Portul Constanta

Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a vorbit, luni, despre posibilitatea organizarii unui referendum privind statutul tarii in acelasi timp cu alegerile prezidentiale prevazute pentru 25 mai, in declaratiile sustinute in fata Parlamentului, potrivit Mediafax.

Ucraina 1

„Nu suntem impotriva” unui astfel de scrutin, a declarat Turcinov in cadrul unei reuniuni a liderilor grupurilor politice, apreciind ca „majoritatea ucrainenilor s-ar pronunta in favoarea unei Ucraine indivizibile, independente, democratice si unite”. Separatistii din estul tarii cer la randul lor un referendum privind alipirea la Rusia sau o „federalizare” a tarii.

Militantii pro-rusi incearca sa puna mana pe sediul politiei din orasul Horlivka, in regiunea Donetk. Potrivit agentiei ucrainene Interfax, e vorba de 150 de activisti pro-rusi, care inca de duminica seara incearca sa ocupe cladirile oficiale din oras. Horlivka este un oras de 300.000 de locuitori dintre care 85% s-au declarat rusi.

4 persoane ar fi fost ucise in Sloviansk, regiunea Donetk, potrivit agentiei ucrainene de stiri TSN. Doi ofiteri ai serviciului special SBU ar fi fost impuscati in timp ce incercau sa intre in oras cu masina iar un civil ar fi fost ucis in plina strada. Autoritatile din Sloviansk spun ca 9 persoane au fost ranite in cursul incidentelor din ultimele zile din oras, unde un sfert din populatie s-a declarat de etnie rusa la ultimul recensamant.

Ministrul de interne ucrainean Arsen Avakov a anuntat pe Facebook ca va forma „unitati speciale” de voluntari din militiile civile, care sa sprijine fortele guvernamentale. Unitatile vor fi infiintate in cel mai scurt timp posibil, pentru a raspunde atacurilor „bandelor care pun in pericol guvernul si integritatea Ucrainei”.

Avakov spune ca aceste unitati speciale vor avea peste 12.000 de oameni si ca a dat deja ordinul pentru crearea primei astfel de unitati la Luhansk.

Presedintele ucrainean a avertizat ca, daca militantii pro-rusi nu vor preda armele, vor suporta consecintele unei ample operatiuni antiteroriste, in care vor fi implicate fortele armatei ucrainene. Anuntul a starnit o reactie vehementa a Rusiei. Moscova a acuzat Kievul ca declanseaza un razboi contra propriului popor si a cerut o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, luni dimineata. Discutiile s-au incheiat fara un rezultat concret si cu acuze lansate de ambele parti.

Oleksandr Turcinov, presedintele interimar al Ucrainei: „Consiliul pentru securitate si aparare nationala a decis lansarea unei ample operatiuni antiteroriste cu implicarea fortelor armate ale Ucrainei.”

Este vorba de amplificarea operatiunii de securitate care a debutat duminica, 13 aprilie 2014, si care a facut deja victime. Un militar ucrainean a murit, dupa un schimb de focuri cu militanti pro-rusi. Scenele au fost filmate de un localnic, care a sarit apoi in ajutorul ranitilor. El a povestit ca soldatii ucraineni au fost atacati de mai multi barbati inarmati. Cu victime s-a incheiat si un protest al nationalistilor din Harkov. Manifestantii pro-rusi au lovit cu picioarele un tanar, care era deja ranit si astepta ajutorul paramedicilor.

In ultimele doua zile, cladiri oficiale si sedii de politie din mai multe orase situate in estul Ucrainei au fost ocupate de militanti pro-rusi. Autoritatile de la Kiev spun ca ar fi vorba de actiuni foarte bine organizate, ale unor oameni special instruiti. Oleksandr Turcinov, presedintele interimar al Ucrainei: „Nu ii vom permite Rusiei sa repete in estul Ucrainei scenariul din Crimeea.”

Ucraina

Samantha Power, ambasadorul Statelor Unite la ONU: „Regasim toate semnalele primite in Crimeea. Sunt actiuni profesioniste, coordonate. Aceste forte actioneaza la fel in toate cele sase sau sapte orase. Bineinnteles ca toate acestea indica implicarea Moscovei.”

Acuzatia a fost respinsa de Kremlin, insa este sustinuta cu dovezi de autoritatile de la Kiev. Valentin Nalivaicenko, seful serviciilor de securitate ucrainene: „Am arestat 18 persoane. Majoritatea sunt angajati ai serviciilor de securitate din Rusia sau agenti ori grupuri de indivizi pregatiti in Rusia.”

Acesti indivizi armati sunt sustinuti in strada de civili rusofili, care cer zgomotos unirea cu Rusia. In frig si ploaie, barbati si femei de toate varstele formeaza cordoane de aparare in fata cladirilor ocupate, pe care sustin ca le vor apara de o ofensiva a fortelor de securitate ucrainene.

Viktor Ianukovici: Ucraina a intrat in razboi civil

Presedintele ucrainean inlaturat de la putere, Viktor Ianukovici, a apreciat, duminica, faptul ca Ucraina a intrat in razboi civil, au anuntat agentiile de presa din Rusia, citate de AFP. „Sangele a fost varsat. Tara noastra se afla de-acum intr-o situatie noua, de fapt, a inceput sa intre in razboi civil”, a declarat el.

Ianukovici, inlaturat de la putere la sfarsitul lunii februaire in urma unor manifestatii sangeroase la Kiev, capitala Ucrainei, a acuzat Statele Unite ca participa direct la tulburarile din estul tarii. „Vreau sa anunt implicarea directa in ultimele evenimente a Statelor Unite, care nu se amesteca doar in ceea ce se intampla in tara, dar care, de asemenea, indica ce si cum sa faca” Ucraina, a adaugat el. Presedintele ucrainean inlaturat de la putere a vorbit de la Rostov-pe-Don, in Rusia, unde s-a refugiat.

Basescu: Nu anticipez o invazie rusa in Ucraina decat daca se ajunge la varsari masive de sange

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca nu anticipeaza o invazie a fortelor ruse pe teritoriul Ucrainei decat daca se ajunge la „varsari masive de sange”, mentionand ca este „absolut firesc” demersul autoritatilor ucrainene de a restabili ordinea in estul acestei tari. Basescu a fost intrebat, intr-o emisiune Tv, despre situatia din zona estica a Ucrainei, unde au loc miscari de strada, unde crede ca se va ajunge.

„Depinde cat de departe se va merge, sigur, existenta masiva a trupelor Federatiei Rusiei la frontiera de est si de sud-est a Ucrainei incurajeaza ceea ce se intampla in estul Ucrainei. Mai mult decat atat, aparitia din nou a soldatului neidentificabil, dar foarte bine instruit pune un mare semn de intrebare asupra implicarii Federatiei Rusiei in interiorul Ucrainei, nu numai cu armata ca mijloc de presiune la frontiera. Se pare ca este un scenariu al destabilizarii pentru Ucraina de est, eu nu anticipez o invazie decat daca se ajunge la varsari masive de sange. Dar sigur ca, pe de alta parte, Kiev-ul nu mai poate tolera situatia, presedintele interimar ucrainean a trimis fortele de ordine in est sa restabileasca ordinea de drept, ordinea in stat, sa scoata insurgentii din institutiile statului, ceea ce este absolut firesc”, a sustinut seful statului la Realitatea TV.

El a amintit ca Federatia Rusa a intervenit pe teritoriul sau, in mod similar cu situatia Ucrainei, cu toate fortele impotriva republicii autonome cecene. „Sper ca presedintele Putin sa nu utilizeze momentul in care autoritatile de la Kiev hotarasc sa restabileasca ordinea ca un moment in care din nou sa intre sa-i apere pe vorbitorii de limba rusa. Vorbitorii de limba rusa, daca ei sunt printre cei care ocupa institutiile, trebuie sa respecte legea statului ucrainean”, a mai afirmat Basescu.

De asemenea, seful statului a tinut sa precizeze ca la inceputul administratiei Obama a avertizat SUA asupra retragerii din zona Europei de Est, argumentand astfel pe marginea situatiei din Ucraina. „Se produce un lucru asupra caruia eu, de asemenea, am atentionat aliatii nostri americani – si as vrea sa intelegeti ca nu spun lucruri aici care raman intre noi, ar reactiona la o minciuna imediat si ambasada Statelor Unite si probabil chiar Casa Alba, deci va spun lucruri care s-au petrecut. Eu, de la instalarea administratiei Obama, cand am inteles ca Statele Unite se retrag din Europa de Est si se concentreaza pe Asia-Pacific, i-am atentionat pe aliatii nostri americani ca este o greseala strategica. De ce? Pentru ca UE nu e inca suficient de solidara si unitara pentru a substitui lipsa din regiune a SUA, atat din punct de vedere al securitatii, cat si din punct de vedere al dezvoltarii democratice”, a sustinut Basescu.

Seful statului a afirmat ca UE „nu are parghii sa gestioneze derapajele, sunt prea slabe acele parghii de care dispune”. Pe de alta parte, el a admis ca in Romania este mai multa prezenta militara aliata pe teritoriul tarii decat in urma cu sase luni.

blank