Coq au vin

 Coq au vin
Coq au vin

Ingrediente pentru Coq au vin

4 pulpe intregi de cocos (sau gaina)


1 ceapa medie


2 catei usturoi


150 ml vin rosu sec (Pinot Noir)


200 ml supa de pui
1 lingura otet balsamic


 1/4 lingurita cimbru uscat
1 fir rozmarin
1 foaie dafin


3 cuisoare


3 linguri ulei


2 linguri faina
sare, piper negru

Pentru sos

40 bucati arpagic (ceapa mica)


150 gr bacon (neafumat sau foarte usor afumat)


250 gr ciuperci


1 lingurita pudra de hribi


1 lingura unt

Portii: 4

Coq au vin – Preparare

1. Se incepe cu arpagicul: se coace in cuptor, la 200C timp de 10-15 minute, pana sunt moi. Se taie la un capat si de la celalalt capat se strange, astfel incat ceapa sa iasa din coaja. Se pasteaza pana e nevoie de el.
2. Pulpele spalate si uscate se presara cu sare si piper negru. Se trec apoi prin faina si se scutura de exces.
3. Intr-o tigaie larga, se prajesc pulpele in uleiul incins pe ambele parti, pana se rumenesc usor. Se scot intr-o tava care merge la cuptor si care sa le cuprinda perfect (sa nu fie prea mare tava).
4. In grasimea din tigaie se adauga ceapa tocata si se caleste pana se inmoaie. Se adauga usturoiul strivit si se mai caleste 1 minut.
5. Se stinge totul cu vin, supa si otet balasmic. Se adauga condimentele (dafin, rozmarin, cimbru, cuisoare) si se aduce la fierbere. Acest sos fierbinte se toarna peste pulpe.
6. Se acopera tava cu pulpele cu folie de aluminiu (aveti grija sa fie bine sigilata, sa nu se evapore lichidul).
7. Se da tava la cuptor, la 150C, si se coace cca 1 ora. Se scoate tava si se verifica pulpele cu o furculita (aceasta trebuie sa intre usor in carne). Daca nu sunt facute (depinde de cat de batrana e gaina) se acopera la loc si se mai lasa pana carnea e moale.
8. Cat timp se face carnea se prajeste baconul pana-si lasa grasimea. Se adauga ciupercile curatate de codite si taiate felii si se calesc pana incep sa-si lase sucul (cca. 2 minute). Se adauga arpagicul copt si pudra de hribi. Se amesteca bine si se mai lasa 1 minut la calit. Se scot din tigaie si se tin pana e nevoie de ele.
9. Se scot pulpele pe un platou si se acopera cu folie, ca sa stea calde. Sosul din tava se strecoara.
10. Se pune sosul strecurat in tigaia in care s-au calit baconul si ciupercile. Se fierbe pana scade la jumatate, cca 5 minute. Se adauga untul si se fierbe pana acesta este complet topit. Se adauga amestecul de bacon-ciuperci-arpagic. Se fierbe inca 1 minut impreuna.
11. Pulpele se pun in tava cuptorului si se introduc sub grill-ul pornit la maxim. Se coc pana pielea devine rumena si crocanta.
12. La servire se pune in farfurie garnitura, apoi se toarna sos si deasupra se aseaza cate o pulpa rumena.

Citeste si...  Bananele ascund mai multe secrete decat ti-ai imagina: sunt radioactive, posibil afrodiziace. De ce l-au fascinat pe Jules Verne