Actualitate, Stiri, Ultima Ora

CONSULTĂRI la Cotroceni. Klaus Iohannis discută cu partidele. PACTUL pentru Apărare, semnat marţi

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare vizează încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.

consultari_masa_mare_86372600

UPDATE 11.50 Liderul UNPR, Gabriel Oprea a declarat, la finalul consultărilor, că Uniunea salută iniţiativa preşedintelui de a semna un acord politic şi a precizat că propune ca bugetul de 2% pentru Apărare să intre în vigoare din 2016. La consultări intră delegaţia PC, urmată de cea a UDMR. 

UPDATE 11.45 Partidele ar urma să semneze acordul politic marţi, la ora 10.00.

UPDATE 11.40 Klaus Iohannis va susţine o declaraţie de presă, la Palatul Cotoceni, la ora 16.30.

UPDATE 11.30. Delegaţia UNPR a intrat la consultări.

UPDATE 11.20 Partidele vor semna un acord politic în urma consultărilor de la Cotroceni, a confirmat co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu.

Gorghiu a declarat că „acordul pe care îl initiază preşedintele este un acord pe deplin justificat”, fiind vorba de „o investiţie în securitatea României şi a cetăţenilor ţării”. „Prin semnarea acestui acord, România dă un semnal de maturitate, de responsabilitate, asumându-şi prin consens politic, sper, o promisiune pe care a luat-o în calitate de ţară membră a NATO. Avem garanţia că acest acord, acest pact, deşi în România, există o istorie nefericită a acordurilor, va deveni o realitate„, a spus Gorghiu.

Cătălin Predoiu a spus, la rândul său, că semnarea unui acord politic de către partidele politice este „o garanţie în plus că Guvernul Ponta îşi va respecta angajamentele” cu privire la majorarea bugetului Apărării. 

UPDATE 11.10 În urma consultărilor de la Cotroceni, marţi ar urma să se semneze un acord  politic privind majorarea bugetului Apărării.

UPDATE 10.40 Delegaţia PNL a ajuns la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. Din delegaţia liberalilor fac parte Alina Gorghiu, Cătălin Predoiu, Anca Boagiu, Teodor Atanasiu, Andrei Chiliman şi Marian Petrache. Marele absent este co-preşedintele PNL Vasile Blaga.

blank

UPDATE 10.30 Discuţiile cu PSD s-au terminat. Liderii social-democraţi au plecat spre sediul partidului, unde are loc prima şedinţă din acest an a Biroului Permanent Naţional. Întrebat în Kiseleff cum au fost consultările, Ponta a spus: „Foarte bune, foarte serioase”.

UPDATE 10.00 Delegaţia PSD se află la această oră la discuţii. Din delegaţie fac parte Victor Ponta, Liviu Dragnea, Mircea Duşa, Valeriu Zgonea şi Darius Vâlcov.

Alături de şeful statului, la discuţii participă consilierii Dan Mihalache, George Scutaru, Cosmin Marinescu şi Andrei Muraru.

Klaus Iohannis a ales un alt cadru de desfăşurare a consultărilor spre deosebire de cele din mandatul lui Traian Băsescu. Reprezentanţii partidelor şi şeful statului, alături de consilierii acestuia, stau la aceeaşi masă. 

„Felicitări pentru schimbare! E de o sută de ori mai normal şi mai funcţional ca înainte”, i-a spus Victor Ponta, lui Iohannis.

blank

Întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare vine la o săptămână după ce preşedintele Iohannis a anunţat că una dintre priorităţile mandatului său, în perioada următoare este găsirea de soluţii pentru creşterea bugetului Apărării.

„Voi declanşa consultări cu toate partidele parlamentare, pentru încheierea unui acord politic, cu scopul asigurării, în anul 2017 a unui prag minimal de 2% din PIB, pentru Apărare”, anunţa Iohannis, la ceremonia de învestitură a noului şef al Statului Major General al Armatei. „Mai mult, propun tuturor factorilor politici, atât de la guvernare cât şi de la Opoziţie, să îşi asume clar menţinerea acestui minim obiectiv pentru cel puţin zece ani, astfel încât să asigurăm predictibilitatea cheltuielilor, mai ales în ceea ce priveşte pregătirea şi programele de înzestrare”, mai spunea şeful statului.

Prima delegaţia care va intra la consultările cu Klaus Iohannis este cea a PSD, începând cu ora 10.00. Vor urma delegaţiile PNL, UNPR, PC, UDMR, Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale şi PPDD.

Pe agenda discuțiilor se află încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.

Este de aşteptat ca la finalul fiecărei runde de discuţii, reprezentanţii partidelor să facă declaraţii de presă, la Palatul Cotroceni.

De asemenea, este posibil ca la finalul consultărilor, şeful statului să facă o declaraţie de presă, în care să prezinte concluziile discuţiilor cu reprezentanţii partidelor din Parlamentul României, pe tema finanţării Armatei.

Premierul Victor Ponta a declarat duminică, că  PSD este de acord să susţină un pact naţional, transpartinic privind finanţarea domeniului apărării. 

„Din 2012 de cînd am venit la guvernare am alocat mai mulţi bani pentru Apărare şi avem nişte obligaţii, noi, România privind ajungere la 2% din PIB şi mesajul nostru este că susţinem acest lucru”, a spus Ponta.

Întrebat dacă va fi un pact scris, Ponta a răspuns: „Nu cunosc forma pe care o va da preşedintele, dar niciunul din partide nu se opune acestei idei, important ese să fie pusă în practică. E un efort necesar.”

blank