Actualitate, Stiri

Constantin Lucaci, al doilea Brâncusi a încetat din viață.

Sculptorul Constantin Lucaci, un maestru al artei monumentale romanesti, a incetat din viata, sambata seara, la varsta de 91 de ani.

constantin_lucaci_228x300_31949100

Laureat al Premiului Herder in 1984, acordat de Universitatea din Viena, Lucaci este cunoscut mai ales pentru fantanile sale cinetice, sculpturile monumentale in piatra si otel, respectiv pentru diferite ansambluri monumentale combinate, inclusiv al acelora de tipul fantanilor cinetice monumentale, scrie infobraila.ro.

Prima fantana realizata este cea de la Constanta, in 1971. Urmeaza cea de la Turnu Severin, in 1979, Vaslui – 1981, Resita – 1984, Braila, cu trei fantani (1988 – 1992), Giurgiu, in 2000 si Alba Iulia, in 2007.

Fantana cinetica din Braila, opera a sculptorului, imbina laolalta traditia antica, apoi renascentista si iluminista a jocurilor de apa, intr-o lucrare monumentala plina de vigoare. Începând cu 1993 a fost profesor al departamentului de sculptură al Academiei de Arte Frumoase din Cluj. Operele sale monumentale se găsesc în diferite orașe ale României, cele mai notabile în București, Constanța, Brăila și Reșița, iar alte sculpturi ale sale se găsesc în numeroase muzee din țară. În anul 2007 s-a inaugurat Muzeul Constantin Lucaci, muzeu aflat sub egida Vaticanului, care se află în Sanctuarul San Francesco di Paola, Calabria, Italia.

La 5 iunie 2012 a fost inaugurat Muzeul „Constantin Lucaci” din orașul Bocșa, localitatea natală a maestrului. Muzeul expune un număr de 17 sculpturi din oțel inoxidabil donate orașului Bocșa.

În afara României, sculptura cinetică Stea este o parte a expoziției permanente „Fucina degli Angeli” din Veneția. Alte lucrări ale artistului se găsesc în colecții particulare sau publice din orașele Anvers, Copenhaga, Ferrara, Milano, Roma, Veneția.

Înmormantarea marelui sculptor va avea loc joi, 24 iulie, la Bucuresti, iar cu o zi inainte trupul neinsufletit va fi depus la atelierul sau din Pangrati.

blank