Economic, Stiri

Comisia UE avertizează România, în scandalul subvenţiilor agricole ilegale de la Suceava

„Să existe toate garanțiile că sunt protejate interesele financiare ale Uniunii Europene”

  UE

Comisia Europeană a reacţionat în urma scandalului privind utilizarea frauduloasă a fondurilor europene pentru agricultură în regiunea Suceava.

„Salutăm faptul că autoritățile române au identificat presupusa frauda și s-au luat măsurile necesare în mod rapid și eficient. Autoritățile române trebuie să facă tot ceea ce este necesar pentru a garanta că dimensiunile acestei fraude sunt pe deplin cunoscute și pentru a recupera fondurile care au fost acordate în mod incorect. Este important să existe toate garanțiile că sunt protejate interesele financiare ale Uniunii Europene și contribuabililor săi. Acest lucru este important pentru agricultori și societate în toate statele membre, inclusiv, desigur, România. Autoritățile române sunt chemate să garanteze că buna gestionare a fondurilor UE, prin intermediul Agenției Naționale de Plăți, se face în deplină siguranță și să ia toate măsurile necesare în acest sens”, spune Comisia Europeană într-un comunicat.

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Dorel Gheorghe Benu, suspectat în dosarul privind acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice, a fost reţinut, miercuri noapte, de către procurorii DNA Suceava.

Procurorul şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declarat că directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, a fost reţinut pentru 24 de ore, începând cu ora 22.40, iar joi se va pune în mişcare acţiunea penală. Directorul APIA a fost dus în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Potrivit sursei citate, Benu este cercetat pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului în legătură cu gestionarea fondurilor europene şi protecţia acordată de el suspectei Delia Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, iar prin ea întregii instituţii APIA Suceava, astfel încât să obţină pe toate exploataţiile subvenţii de la Uniunea Europeană.

Conform anchetatorilor, atunci când DNA a făcut publică ancheta şi a solicitat documente în cadrul cercetărilor, au apărut probe că Benu îi transmitea directorului adjunct al APIA Suceava cum să răspundă la aceste solicitări astfel încât să denatureze adevărul şi să scape de răspundere penală.

Benu a fost adus, miercuri seară, în jurul orei 22.00 la sediul DNA Suceava, iar întrebat dacă ştie de ce a fost chemat la audieri la DNA Suceava, acesta a răspuns că nu ştie, dar că urmează să afle de la anchetatori.

Directorul general al APIA a fost adus la sediul Serviciului Teritorial Suceava al DNA cu o maşină a MAI, după ce a fost luat de către anchetatori în urma percheziţiilor care au avut loc miercuri dimineaţă în acest dosar.

Odată cu Benu au mai fost aduşi la audieri doi funcţionari din cadrul APIA, urmând să fie aduşi alţi doi funcţionari APIA în cursul nopţii de miercuri spre joi.

Directorul APIA, Gheorghe Benu are, potrivit declaraţiei de avere din mai 2013, un teren intravilan în suprafaţă de 13.787 metri pătraţi, cumpărat în 2005, şi un spaţiu comercial de 1.635 metri pătraţi, ambele în Crevedia, judeţul Dâmboviţa, cumpărate în 2005.

Benu nu deţine în proprietate niciun autoturtism, el notând în declaraţie doar un utilaj agricol (combină) fabricat în 1997.

Directorul APIA a mai trecut în declaraţia de avere un credit în valoare de 40.000 de lei, contractat în 2006 şi scandent în 2013.

Benu a obţinut, în anul fiscal anterior declaraţiei de avere, un venit de 54.589 de lei ca director general al APIA.

Procurorii DNA Suceava au făcut, miercuri, 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, printre care şi la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, precum şi la sediul APIA Suceava, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie în legătură cu acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.

Printre persoanele vizate în această anchetă sunt directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, şi directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, precum şi medici veterinari de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, poliţişti şi fermieri.

Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

Potrivit unor surse judiciare, parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava au primit ilegal subvenţii, deşi acestea nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice. Din documentele anchetatorilor rezultă că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013, alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava.

În urma audierilor de miercuri de la DNA Suceava, în cursul serii au fost reţinuţi directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldovean, şi medicul veterinar concesionar Toma Neculai în cazul privind acordarea ilegală de subvenţii agricole, după ce, miercuri după-amiază, în acelaşi dosar a fost reţinut consilierul judeţean din Suceava Ioan Piticari (PNL), care deţine Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului.

În acelaşi caz, medicul din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Lucian Ciobanu, suspectat de abuz în serviciu contra intereselor publice, şi avocatul Anca Elena Popovici, din cadrul Baroului Suceava, suspectată de instigare la abuz în serviciu, sunt cercetaţi în libertate, după ce au fost şi ei audiaţi la DNA Suceava.

Ionela Melania Blănariu, angajată a APIA Suceava în funcţia de consilier, audiată şi ea de către procurorii anticorupţie în dosarul privind acordarea ilegală de subvenţii agricole, are calitatea de suspect şi este cercetată pentru abuz în serviciu şi aprobarea unor fonduri europene fără drept, fiind cercetată în stare de libertate.

Tot miercuri seară, a fost audiată şi Lya Chiriac, altă angajată a APIA Suceava în funcţia de şef serviciu autorizare, ea ieşind de la audieri fără a fi reţinută, cercetările urmând să fie făcute cu ea în stare de libertate. La ieşirea de la audieri, Chiriac a refuzat să facă declaraţii presei.

Procurorul şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declarat că în acest caz audierile continuă şi că faţă de funcţionarii APIA Suceava au fost luate măsuri asiguratorii, una din măsuri vizând blocarea conturilor acestora.

Miercuri, a fost audiat şi directorul executiv al APIA Suceava, Eugen Mogoş, el declarând la ieşirea de la audieri că nu se simte vinovat de nimic şi că nu poate da alte amănunte întrucât ancheta este în desfăşurare.

La DNA Suceava a fost audiat şi şeful Poliţiei Judeţene Suceava, Ioan Crap, suspectat de DNA de abuz în serviciu întrucât ar fi intervenit pe lângă un poliţist să nu-i reţină permisul auto şi să nu amendeze o persoană cu funcţie de conducere la APIA Suceava.

Fostul primar al municipiului Câmpulung Moldovenesc Gabriel Constantin Şerban a fost audiat şi el la DNA Suceava în calitate de suspect, în acelaşi dosar, el declarând, la ieşirea de la audieri, că a fost chemat să dea lămuriri şi că urmează să vadă ce se va întâmpla în continuare, precizând că nu i-au fost aduse acuzaţii.

Miercuri seară, stareţul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec, a declarat că în cazul anchetei la APIA Suceava privind subvenţiile agricole, dacă este ceva nelegal, se va dovedi, el arătând că mănăstirea nu a făcut altceva decât să obţină subvenţii pentru suprafeţele pe care le deţine.

Acesta a precizat că Mănăstirea Putna are cea mai mare suprafaţă de teren pentru care primeşte subvenţii agricole, respectiv 103 hectare, precum şi o fermă de vaci, iar mănăstirea trebuie să aibă surse proprii pentru a se întreţine.

Stareţul a declarat că mănăstirea nu a făcut niciun fel de intervenţie la APIA Suceava pentru a primi subvenţiile şi că totul a fost primit legal, el menţionând că din 2009 până în prezent la mănăstire au fost făcute cinci controale privind modul de acordare a subvenţiilor respective, nefiind găsită nicio neregulă.

Procurorii DNA Suceava au dispus începerea şi apoi extinderea urmăririi penale in rem, pentru infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, înşelăciune, dare de mită, luare de mită, spălare de bani şi folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Cercetările în acest dosar vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri, ce nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate, arată procurorii.

Anchetatorii susţin că, pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, doctori veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au înregistrat în Registru Naţional al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic.

Astfel, pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, doctorii veterinari suspectaţi în acest dosar ar fi modificat, în Baza Naţională de Date a ANSVSA – SNIIA, data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploataţii virtuale.

 

blank