Actualitate

Cine a omorât democrația în România?

România este astăzi dominată de o clasă poltică debusolată. Avem politicieni lipsiți de viziune și de curaj. Instituțiile statului funcționează din inerție. Ne supărăm rapid pe cei care ne vor “răul”, dar omitem să vedem că “răul” cel mai mare nu este peste hotare, ci chiar la noi acasă.
Parlament
Numele răului cel mare sunt partidele politice vechi, care se cred de neînlocuit, care cred că pot rămâne neclintite, doar pentru că și-au împărțit țara în două. Din USL, o constructie care a adunat tot ce e rău în politica românească, PSD și PNL au divorțat după o conviețuire din convingere care a durat câțiva ani. Astăzi, totuşi, sunt tot împreună. PSD guvernează în continuare în numele USL, iar PNL mimează opoziție.
Prima temă de maxim interes pentru funcționarea unui stat democratic, aceea de a garanta dreptul de vot tuturor cetățenilor a fost faultată chiar de “garanții” democrației. Românii de peste hotare au fost umiliți  la ultimele alegeri, o știm cu toții, este un fapt dovedit. Cum a reacționat PSD și PNL? Au respins în plenul Camerei Deputaților Legea votului prin corespondență.
 
La câteva luni distanță, PNL mimând actul de opoziție, propune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta pe tema privind votul prin corespondență, deși nu a votat legea votului prin corespondență atunci când ea a fost supusă la vot pe 9 decembrie 2014 în Parlamentul României. Doar votul prin corespondență a fost respins, celelalte legi electorale – privind finanțarea partidelor, privind alegerea primarilor dintr-un singur tur, finanțarea campaniilor electorale, vot pe lista pentru parlamentari, toate fiind votate în bloc de USL, adică de vechiul PSD și “noul” PNL.
A urmat anunțul oficial de punere sub urmărire penală a premierului Ponta. PSD și PNL au trimis ameninţări unul împotriva celuilalt, cum că ar organiza proteste de stradă în regim de competiţie, dar au rămas doar vorbe transmise în fața camerelor de luat vederi.
 
La doar câteva zile după ce premierul fugar a dispărut din țară, comunicând prin postări pe facebook situaţia Guvernului, PSD și PNL anunțau o mare victorie – adoptarea noului Cod Fiscal, criticat de specialiști și politizat de USL-işti. Până la urmă, au dezbătut două luni doar de dragul discuției,  pentru a rămâne tot cum a decis guvernul USL: TVA de 20%.
Nemulțumirile din sănătate au completat tabloul unei politici în haos. Medicii, pe bună dreptate, vor salarii mai mari. Ponta, însă, în loc să vină cu o serie de măsuri concrete pentru a îmbunătăți mecanismul, a anunțat majorarea salariilor, fără să explice care este sursa de finanțare și dacă nu este doar o nouă minciună din logica celor spuse în neștire în ultimii trei ani. PNL a adoptat politica tăcerii, ca de obicei.
Cam aceasta este situația democrației din România: PSD este la putere și clona cu papion a stângii este în așa-mimata opoziție. Nimic despre valori, nimic despre principii, nimic despre România, departe de noi Europa.
 
O consideraţie de final destul de importantă ar fi că legea votului prin corespondență respinsă în Parlament de PSD și PNL este un proiect propus de Partidul Mișcarea Populară.
De asemenea, după ce Ponta a fost pus oficial sub acuzare de către Direcția Națională Anticorupție, singurul partid care a protestat în strada și i-a cerut demisia premierului penal a fost Partidul Mișcarea Populară. Criticile cele mai vocale au venit din partea PNL-ului, pentru că nu am luat acordul primarului general USL pentru a ieși în stradă.
 
Mai mult, pentru a soluționa problema salarizării personalului medical și a sistemului de sănătate din România, Partidul Mișcarea Populară a depus proiectul de lege privind organizarea sistemului de sănătate, inițiativă elaborată de către Comisia prezidențială pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice din România. Ceilalți au rămas doar cu retorica.
blank