Medical

Ce se întâmplă dacă nu apelezi la timp pentru un implant dentar în cazul pierderii unui dinte?

Ai pierdut un dinte și te gândești la ce ai de făcut în continuare? Acționează repede și ia în calcul posibilitatea de a opta pentru un implant dentar pentru că locul lipsă nu aduce nimic bun pentru organismul tău! Inițial s-ar putea să te gândești că un dinte pierdut nu înseamnă mult dacă restul danturii tale este încă intact. Dar pe lângă impactul asupra imaginii tale, un dinte lipsă îți poate afecta sănătatea în nenumărate moduri.

 

Ce se întâmplă dacă ai pierdut un dinte și nu acționezi imediat?

 

#1 Dinții vecini încep să se deterioreze și pot apărea boli grave

 

În timp, dacă au loc liber în lateral, dinții rămași încep să migreze din cauza presiunii exercitate asupra lor în momentul hrănirii, dar și a periajului sau a folosirii aței dentare. Astfel, rădăcina lor se slăbește, iar pe suprafața smalțului se depune placa bacteriană care determină apariția cariilor. Lipsa unui dinte crește considerabil riscul apariției cariilor și duce în final și la pierderea dinților sănătoși aflați în vecinătatea celui care a fost afectat.

 

Prin amânarea tratamentului în cazul pierderii unui dinte, nu numai că îți pui în primejdie sănătatea cavității bucale, dar și a întregului corp expunzându-te riscului apariției unor boli precum diabetul sau afecțiunile cardiovasculare.

 

#2 Aspectul danturii per total se depreciază

 

În mod natural, dinții se sprijină unul pe celălalt și în cazul în care unul din ei dispare, cel opus lui își va pierde susținerea. Mai mult, mușcăturile puternice fac ca în timp să se creeze un efect de domino prin care și dinții laterali, unul câte unul, se îndreaptă către spațiul lipsă.

 

Pe lângă alte riscuri, pierderea unui dinte determină apariția strungăreței, a problemelor legate de ocluzia dentară și în final se ajunge la creșterea numărului de victime, dinții rămași căzând unul după celălalt.

 

#3 Apare riscul resorbției osoase

 

Probabil că nu este primul lucru care te îngrijorează în momentul pierderii unui dinte, dar dispariția acestuia duce și la degradarea țesutului osos. Fiind înfipte în os, rădăcinile dinților susțin mandibula și o completează. Astfel, când unul dintre ei cade, ca un puzzle cu o piesă lipsă, osul începe să-și piardă integritatea și în timp se deteriorează.

 

Afecțiunile de la nivelul mandibulei sunt unul din cele mai importante motive pentru care nu ar mai trebui să amâni deloc inserția unui implant dacă ai pierdut un dinte. Fără acesta, osul mandibulei se strânge și pe lângă faptul că ți se schimbă fizionomia, în momentul în care în sfârșit investești într-un implant, costurile sunt mult mai mari deoarece apare necesitatea adiției osoase pentru creșterea ratei de succes a procedurii.

 

Ce este un implant dentar și ce presupune această metodă de tratament?

 

Un implant dentar este cea mai sigură și performantă metodă de înlocuire a dinților lipsă. El este format din implantul propriu-zis, compus dintr-un șurub de titan care se inserează direct în os și o coroniță ceramică ce ține locul părții exterioare a dintelui.

 

Înainte de începerea procedurii de inserție a unui implant dentar, pentru a cunoaște care sunt șansele de succes ale tratamentului, medicul dentist recomandă o serie de analize medicale pentru a se asigura că pacientul nu suferă de diabet, osteoporoză, sau boli cardiovasculare.

 

Din categoria persoanelor care nu pot beneficia de un implant dentar fac parte și copiii care nu și-au încheiat încă procesul de creștere, dar și persoanele cu o vârstă foarte înaintată. Pentru astfel de pacienți medicul sugerează metode de tratament alternative, mai puțin eficiente din punct de vedere funcțional, dar mai potrivite luând în calcul nevoile corpului celui afectat.

 

Pe de altă parte, dacă pacientul nu suferă de afecțiunile enumerate mai sus și a ajuns deja la o vârstă de la care corpul său nu se mai dezvoltă, șansele de a fi apt pentru a beneficia de un tratament cu implant dentar sunt foarte mari.

 

În ceea ce privește implanturile dentare, zona tratată se vindecă foarte repede și astfel, noua unitate de masticație se poate folosi la randament maxim la scurt timp după intervenție și pentru tot restul vieții. Implanturile dentare nu sunt chiar ieftine, dar pentru beneficiile pe care le oferă celor cu dinți lipsă, investiția în ele ar trebui considerată o prioritate.

blank