International, Stiri

Cazul tânărului de culoare ucis de poliţie: Manifestaţii violente la Ferguson. Obama face apel la calm

Preşedintele Barack Obama a lansat luni seară de la Casa Albă un apel la calm după decizia unui mare juriu popular de a nu fi urmărit penal un poliţist alb responsabil de moartea unui tânăr negru la începutul lunii august la Ferguson. De la Seattle la New York, trecând prin Chicago şi Los Angeles, mii de americani au ieşit pe străzi luni seară, în timp ce în orăşelul Ferguson, unde s-a produs tragedia, au avut loc scene de violenţă între protestatari şi forţele de ordine, relatează AFP.

michael_brown_43890400

Poliţia din orăşelul american Ferguson a fost ţinta a numeroase tiruri de armă luni noapte, iar cel puţin zece imobile au fost incendiate în protestele declanşate după decizia unui mare juriu de a nu începe urmărirea penală împotriva unui poliţist care a ucis în luna august un tânăr de culoare neînarmat, a informat marţi şeful poliţiei din comitatul Saint Louis, John Belmar, într-o conferinţă de presă, potrivit AFP şi Reuters.

El a precizat că 29 de manifestanţi au fost arestaţi, însă nu a fost înregistrat niciun deces în violenţele din acest orăşel din statul Missouri.

De la Seattle la New York, trecând prin Chicago şi Los Angeles, mii de americani au ieşit pe străzi luni seară, după decizia unui mare juriu de a nu începe urmărirea penală împotriva unui poliţist care a ucis în luna august un tânăr de culoare, în timp ce în orăşelul Ferguson, unde s-a produs tragedia, au avut loc scene de violenţă între protestatari şi forţele de ordine, relatează AFP.

Obama a lansat luni seară de la Casa Albă un apel la calm.

„Suntem o naţiune bazată pe statul de drept”, a declarat Obama, chemându-i pe toţi cei care nu sunt de acord cu această decizie să o facă în „mod paşnic” şi subliniind că chiar familia lui Michael Brown, tânărul de culoare împuşcat, a chemat la evitarea oricărei violenţe.

„Chem de asemenea forţele de ordine să dea dovadă de reţinere”, a mai spus el, recunoscând că „înţelege” furia mulţimii şi în timp ce poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii la câteva minute după anunţul deciziei juriului.

Mai pe larg, preşedintele american a avertizat împotriva tentaţiei de „a ascunde problemele” legate de rasism în Statele Unite, notează AFP.

„Trebuie să recunoaştem că situaţia din Ferguson ne trimite înapoi la cele mai importante provocări cu care ţara noastră încă se confruntă”, a subliniat el. „În prea multe regiuni ale ţării, există o neîncredere profundă între forţele de ordine şi comunităţile de culoare”, a mai subliniat Obama, evocând „moştenirea discriminării rasiale”.

„Acest lucru nu este doar o problemă pentru Ferguson, este o problemă pentru America”, a insistat el.

De la anunţarea deciziei marelui juriu, sute de manifestanţi s-au adunat în Times Square din New York, cu panouri negre pe care scria ‘Rasismul ucide’, ‘Nu vom tăcea’ şi denunţând ‘rasismul poliţiei’. „Dacă nu există justiţie, nu există pace”, scandau protestatarii, al căror număr a crescut tot mai mult. Alţii au comparat poliţia cu Ku Klux Klan sau au lansat afirmaţii dure la adresa acesteia.

Numeroase forţe de ordine au fost desfăşurate, iar un elicopter survola cea mai celebră piaţă din lume. Bill Bratton, şeful poliţiei newyorkeze, a fost la rândul său prezent Times Square, unde o persoană i-a aruncat cu un lichid roşu în faţă.

Un alt grup de manifestanţi s-a adunat în Union Square, mai la sud de Manhattan, în timp ce un al treilea urma să se deplaseze pe jos spre Harlem, unii dintre ei afişând pe 7th Avenue o pancartă prin care cereau ‘Dreptate pentru Michael Brown’, tânărul de 18 ani ucis de gloanţe la Ferguson în august.

La Washington, sute de protestatari s-au adunat în faţa Casei Albe, scandând ‘Mâinile sus, nu trageţi’, sloganul devenit strigătul de mobilizare al manifestanţilor după drama de la Ferguson, un orăşel din statul Missouri.

Ei au afişat pancarte cu ‘Opriţi teroarea rasistă a poliţiei’ sau ‘Viaţa negrilor contează’, a relatat corespondentul AFP la Casa Albă. Mulţimea se îndrepta spre Capitoliu.

Manifestaţii – în mare parte pregătite în avans, în aşteptarea deciziei marelui juriu – au avut de asemenea loc la Boston, Los Angeles, Philadephia, Denver, Seattle, Oakland (California), unde protestatari au blocat o şosea, Chicago şi chiar Salt Lake City.

În suburbia St. Louis din Ferguson, au fost auzite focuri de armă, iar poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor, informează Reuters. Administraţia Federală a Aviaţiei e emis o restricţie temporară de zbor pentru acest oraş.

Mai multe vitrine au fost sparte în apropierea Departamentului de Poliţie din Ferguson, iar mai multe autovehicule, inclusiv unul al poliţiei, au fost incendiate.

Decizia marelui juriu de a nu începe urmărirea penală împotriva poliţistului Darren Wilson a fost anunţată luni într-o conferinţă de presă.

Preşedintele Barack Obama a lansat apoi de la Casa Albă un apel la calm. „Suntem o naţiune fondată pe respectul faţă de lege”, a subliniat el, făcând apel la toţi cei care contestă decizia să o facă ‘în mod paşnic’. El a subliniat că familia lui Michael Brown a făcut ea însăşi apel la evitarea oricăror violenţe.

Avocaţii poliţistului Darren Wilson au transmis ulterior că acesta nu a făcut decât să urmeze ceea ce a fost instruit şi că a respectat legea, potrivit Reuters.

blank