Politic, Stiri

Câţi deputaţi ar beneficia de Legea amnistiei şi graţierii. Liberalul Mihai Voicu i-a numărat

Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu susţine că în PSD există o ‘preocupare deosebită’ pentru adoptarea legii amnistiei şi graţierii şi că, potrivit unei statistici, 52 dintre deputaţii majorităţii care au votat împotriva solicitării liberalilor şi democrat-liberalilor de introducere pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a acestui act normativ în vederea respingerii pot fi subiecţi ai legii menţionate.

voicu878_79703900

Mihai Voicu a spus că luni în plenul Camerei Deputaţilor liderii de grup ai PNL şi PDL, George Scutaru şi Tinel Gheorghe, au cerut pentru ‘a 20-a oară’ introducerea pe ordinea de zi a legii amnistiei şi graţierii în vederea respingerii acestui act normativ, scrie Agerpres.

‘Am remarcat, inclusiv din înregistrările care au apărut în spaţiul public, că există o preocupare deosebită la nivelul liderilor PSD importanţi pentru adoptarea acestei legi. Bineînţeles că dedublarea d-lui Ponta, care astăzi este preşedinte de partid, mâine prim-ministru şi poimâine deputat, nu a lăsat să se înţeleagă care este poziţia domniei sale, a lipsit, contrar anunţurilor făcute, şi la această şedinţă de plen şi de aceea am considerat de cuviinţă că trebuie să fie supusă la vot cererea noastră’, a afirmat Voicu într-o conferinţă de presă, arătând că solicitarea a fost respinsă de majoritatea PSD-PC-UNPR.

El a susţinut că statistica făcută în urma publicării votului electronic în acest caz arată că 74 de deputaţi PSD au fost prezenţi şi au votat împotriva solicitării PNL şi PDL iar 40 dintre aceştia pot fi subiecţi ai unei viitoare legi a amnistiei şi graţierii, având dosare care merg de la situaţii de incompatibilitate la acuzaţii de furt calificat, abuz în serviciu şi uz de fals.

Vicepreşedintele PNL a indicat că dintre cei 13 deputaţi UNPR care au votat luni împotriva introducerii pe ordinea de zi a legii amnistiei şi graţierii şapte figurează în astfel de anchete.

De asemenea, Voicu a precizat că cinci dintre cei 15 deputaţi PC care au votat împotriva acestei solicitări ‘speră să fie aprobată cât mai urgent legea amnistiei şi graţierii’.

‘Acest procent de 50% dintre cei prezenţi din partea arcului guvernamental care au astfel de probleme se regăseşte şi în Biroul Politic Naţional al PSD, unde este cam acelaşi procent – 50% din membrii BPN al PSD sunt fie cu urmăriri penale începute, fie cu solicitări de urmăriri penale, fie cu cereri de arestare’, a adăugat el.

El a indicat că aceste date sunt culese din presă.

Mihai Voicu a mai apreciat că recentele decizii ale justiţiei, cel puţin în dosarul Microsoft, arată ‘seriozitatea, complexitatea şi gravitatea’ acestui caz. El a afirmat că în cazul foştilor miniştri senatori Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu implicaţi în acest dosar Senatul ‘blochează prin tergiversare solicitarea procurorilor’.

‘Sunt doi foşti miniştri senatori care de foarte multă vreme ar fi trebuit să dea explicaţii şi de aceea este un bun prilej să cerem atât conducerii Senatului, preşedintelui Călin Popescu-Tăriceanu, care este tot un fel de Victor Ponta, dar pe albastru, şi majorităţii PSD-PC-UNPR din Senat să nu mai încalce în primul rând regulamentul. Ştiţi că termenul de vot pentru o astfel de cerere este de cinci zile, cred că în curând trec 50. Amânarea după alegerile prezidenţiale a solicitării procurorilor arată că una dintre primele măsuri pe care le va lua majoritatea PSD în cazul în care Victor Ponta va câştiga alegerile prezidenţiale este aprobarea legii amnistiei şi graţierii iar printre primele acte pe care le va semna un ipotetic preşedinte Victor Ponta va fi promulgarea acestei legi’, a susţinut liderul PNL.

blank