Campionatului Naţional de Fotbal American (CNFA - RoBowl 2014)
Sport

Campionatul Naţional de Fotbal American 2014

Pe lângă fotbalul din „Liga lui Mitică” în România se desfăşoară de câţiva ani (cred că în 2010 a fost prima încercare de campionat) şi un campionat de fotbal american. În luna noiembrie a anului 2012 a fost semnat ordinul de recunoaştere a ramurii de sport fotbal american în România şi tot în iarna lui 2012 a fost infinţată şi  Asociația Arbitrilor de Fotbal American din România aşa că putem spune că, cadrul legal există. În acest an, în campionat s-au înscris 8 echipe (faţă de doar 4 echipe în campionatul din anul trecut).

Sâmbătă 3 Mai şi Duminică 4 Mai au fost primele două meciuri din ediţia actuală a Campionatului Naţional de Fotbal American (CNFA – RoBowl 2014).  Campionatul este împărţit, din criterii economice şi nu numai, în două conferinţe regionale: Conferinţa de Nord-Vest şi Conferinţa de Sud-Est, iar etapele din cele două conferinţe vor avea loc la distanţă de o săptămână una faţă de cealaltă.

Conferinţa de Nord-Vest – cu echipele:

  • TIMIŞOARA ’89ers   (vicecampioni 2013)
  • CLUJ  CRUSADERS   (campioni 2013)
  • MUREŞ  MONSTERS
  • BAIA MARE  MINERS

şi Conferinţa de Sud-Est  – cu echipele:

  • Bucharest  REBELS
  • Bucharest  PREDATORS
  • Bucharest  WARRIORS
  • THUNDERS  WOLVERINES ( fuziune între Prahova Thunder şi Bucureşti Wolverines.)

Primele două echipe clasate în fiecare conferinţă se vor întâlni în zilele de 21 şi 22 Iunie în semifinale (echipa de pe locul 1 dintr-o conferinţă va juca cu echipa clasată pe locul 2 în cealaltă conferinţă şi invers). În 28 şi 29 Iunie vor avea loc meciurile pentru desemnarea locurilor 5-8. În 5 iulie se va disputa finala mică  iar în data de 6 Iulie va avea loc finala Campionatului Naţional de Fotbal American – RoBowl 2014.

 

Fotbal American – etapa 1

Sâmbătă 3 Mai, la Baia Mare, pe Stadionul Municipal „Viorel Mateianu” echipa locală BAIA MARE  MINERS a primit replica echipei Timişoara ’89ers – vicecampioanii de anul trecut (echipă în lotul căreia sînt cooptaţi şi sportivii de la Reşiţa Locomotives). Scorul final a fost 0 – 44 în favoarea timişorenilor ceea ce dovedeşte că experienţa competiţională şi lotul numeros şi-au spus cuvântul.  Evoluţia scorului în cele 4 sferturi a fost următoarea: 0-13 , 0-8, 0-23, 0-0.

La Cluj, campionii de anul trecut CLUJ  CRUSADERS au avut de înfruntat pe cei de la Mureş Monsters. Şi în acest meci experienţa a avut câştig de cauză pentru că scorul final a fost 48 – 6 în favoarea clujenilor.

În 10 şi 11 Mai se vor disputa următoarele meciuri:

  •  10 Mai, la ora 17 în Complexul Sportiv Ion Ţiriac meciul între Bucharest Rebels şi Thunder Wolverines
  • 11 Mai – Bucharest  PREDATORS  vs  Bucharest  WARRIORS

Pentru cei care nu sînt familiarizaţi cu regulile de fotbal american, o să pun aici un foarte scurt rezumat din regulament.

“Fotbalul american, cunoscut în Statele Unite și Canada doar sub termenul de fotbal este un sport de echipă, care îmbină strategia cu jocul fizic. Obiectivul jocului este să se câștige puncte avansând cu mingea în terenul echipei adverse. 
Fotbalul american este un sport de contact. Unii jucători sunt mari și puternici, iar alții sunt mici și rapizi. Forța brută este solicitată deseori, dar și inteligența, agilitatea și priceperea. Poate fi un joc de mare complexitate, în special la nivel profesionist, totuși regulile elementare pot fi înțelese foarte ușor, indiferent de cine este practicat.

O echipă de 11 oameni are posesia mingii. Aceasta se numește OFFENSE (atac) și încearcă să avanseze cu mingea în lungul terenului, fie fugind cu ea, fie pasând-o, și să marcheze puncte trecând linia de scor și ajungând cu ea în zona ce poartă numele de ENDZONE (zona de scor).

Cealaltă echipă se numește DEFENSE (apărare). Aceasta încearcă să oprească echipa în ofensivă și să o facă să piardă posesia mingii. Dacă echipa în ofensivă reușește să marcheze, va ceda posesia echipei adverse și rolurile se schimbă ( echipa în ofensivă se va apăra și echipa defensivă va ataca). Aceste schimbări de posesie se vor produce până în momentul în care cele patru sferturi ale meciului se vor termina.”

Într-un comentariu pe facebook cineva întreba unde se pot vedea meciurile din Campionatul Naţional de Fotbal American … din păcate interesul publicului larg este încă foarte mic aşa că televiziunile sînt mai interesate de „divele” din silicon decât de meciurile de fotbal american din România. Cred că nici măcar o ştire cu rezultatele nu-şi va găsi locul printre „ştirile sportive” despre ce „sportiv” s-a mai cuplat, cu cine şi pe unde s-a mai îmbătat … şi cu toate acestea echipele de Fotbal American merg mai departe.

Urmăresc încă de la înfinţare evoluţia sportivilor de la Reşiţa Locomotives aşa că despre stagiile de pregătire comune şi meciurile amicale ale loturilor reunite din Timişoara şi Reşiţa mai puteţi citi câte ceva şi in acest articol de pe blogul personal. 

blank