Fostul lider al PNL a fost ales cu 93 de voturi favorabile

calin-popescu-tariceanu

Călin Popescu Tăriceanu a fost ales, luni, în funcţia de preşedinte al Senatului, obţinând 93 de voturi. Cei trei candidaţi anunţaţi în plen au fost Tăriceanu, Marius Obreja şi Dumitru Oprea. Tăriceanu a anunţat, la începutul şedinţei, că în urma demisiei sale din PNL va activa în continuare ca independent.

Candidatul PNL, Marius Obreja, a obţinut 45 de voturi, iar cel al PDL, Dumitru Oprea, 15 voturi. Alte patru voturi au fost anulate. Votul a fost secret, cu buletine.

„Voi încerca să fiu un preşedinte corect, echilibrat şi echidistant. Voi fi un preşedinte implicat, nu voi asista pasiv la ce se întâmplă în societatea românească şi pe scena politică românească. Văd rolul Senatului nu numai acela de for legislativ, ci mai ales de important for de dezbatere publică şi de garant al democraţiei şi statului de drept. Voi continua să lupt să promovez valorile în care cred şi pentru care militez de când am intrat în politică. Vreau să ajungem să trăim într-o ţară normală care nu mai este divizată şi care nu mai este măcinată de conflicte. Trebuie să avem şi curajul, şi dorinţa de a colabora pe anumite teme majore. Întotdeauna, voi pune mai presus de orice interesul naţional. Voi lucra neobosit şi mă bazez pe colaborarea tuturor celor prezenţi”, a spus Tăriceanu, după anunţarea rezultatului votului.

Tăriceanu a vorbit şi despre proiectul politic USL. „Proiectul politic USL este, în momentul de faţă, un proiect pe care nu am reuşit să îl ducem la îndeplinire. Ne-am angajat să punem România pe picioare, toţi cei care am fost aleşi sub sigla USL. Având în vedere că misiunea nu ne-am dus-o la îndeplinire, vreau să cred că trebuie să lucrăm împreună pentru a nu îi dezamăgi pe cei care ne-au votat, pentru a nu ne distruge speranţele într-o viaţă mai bună. De aceea am acceptat propunerea care mi s-a făcut din partea PSD, PC, UNPR şi UDMR de a candida pentru această funcţie. Vă mulţumesc pentru alegere”, a spus Tăriceanu.

Senatorul PNL Crin Antonescu a spus, luni, în plen, înainte de votul pentru alegerea unui nou preşedinte al Senatului, că le mulţumesşte colegilor pentru colaborare şi că demisia sa de la şefia acestei Camere nu a fost de conjunctură şi nici luată sub imperiul unor emoţii.

De asmenea, senatorul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, la începutul şedinţei de luni a Senatului, că, în urma demisiei sale din PNL, va activa în continuare ca independent. El a mai spus că USD i-a propus să candideze la şefia Senatului, iar el a acceptat acest lucru.

La fel, senatorul Sorin Ilieşiu a menţionat în plen că în urma excluderii sale din PNL este pus în situaţia de a mai putea face parte oficial din grupul senatorial al PNL, deşi se consideră în continuare liberal. El a arătat că în continuare votul său politic va fi „asemenea” grupului PSD din Senat.

Un alt senator independent, Mihai Neagu, a anunţat că s-a înscris în UNPR şi că în continuare va activa în grupul parlamentar al PSD.

 

 

Citeste si...
Marcel Ciolacu: Corectă în Parlament ordonantele lui Orban