Life, Stiri

Boala Lyme, vezi cat de periculoasa poate fi o muscatura de capusa!

Boala Lyme este o boala infectioasa, raspandita prin muscatura de capusa .

Boala Lyme - cat de periculoasa e muscatura de capusa

Lyme mai este cunoscuta si sub numele de „boala cu 1000 de fete” din cauza simptomelor multiple care ii pot determina pe medici sa dea un diagnostic gresit.

Pentru ca in ultima perioada au fost reportate tot mai multe cazuri de imbolnavire, este recomandat sa fii foarte atenta si sa te protejezi de eventualele muscaturi de capuse.

De preferat este sa eviti zonele cu iarba inalta, sa porti pantaloni lungi si sosete atunci cand faci plimbari prin natura, sa iti protejezi cainele cu o zgarda antiparazitara si sa mergi de urgenta la medic in cazul in care te confrunti cu o muscatura de capusa.

Simptome ale bolii Lyme

Boala Lyme te poate duce pe o pista gresita si te poate determina sa crezi ca ai racit sau ca ai o alta problema minora.

Astfel, boala Lyme se manifesta adesea prin febra, frisoane, dureri musculare si dureri de cap. Totusi, in cazul in care esti afectata de boala Lyme, trebuie sa stii ca dincolo de aceste simptome, urmeaza sa apara si pete rosii pe piele.

In acelasi timp, boala Lyme se manifesta prin urticarie si pete care indica dezvoltarea bacteriilor in sange. Durerile articulare nu lipsesc nici ele de pe lista simptomelor bolii Lyme, la fel ca si paralizia temporara a unei parti a fetei, provocata de inflamarea membranei care inconjoara creierului.

Asadar, printre simptomele bolii Lyme se numara:

– febra
– frisoane
– dureri musculare
– dureri de cap
– dureri articulare
– pete rosii si mancarimi la nivelul pielii
– paralizia temporara a unei parti a fetei.

Cauzele bolii Lyme
Unele capuse sunt purtatoare ale bacteriei Borrelia burgdorferi, iar o simpla muscatura a capusei purtatoare este suficienta pentru a te imbolnavi. Capusele sunt usor de depistat pe piele, insa indepartarea lor poate fi destul de dureroasa, motiv pentru care se recomandat sa mergi rapid la un spital pentru a o indeparta si pentru a dezinfecta locul. Desigur, este indicat ca insecta sa fie indepartata cat mai repede, asa ca poti face singura acest lucru daca te simti in stare. Chiar si asa insa, controlul medical ulterior este obligatoriu.

Complicatii ale bolii Lyme

Daca boala Lyme nu este descoperita si trata in timp util, sunt sanse mari sa apara complicatii precum:

– paralizie
– pierderea temporara a memoriei
– probleme neurologice
– inflamatii cronice la nivelul incheieturilor
– ritm cardiac neregulat.

Tratamentul bolii Lyme

Stadiile incipiente ale bolii Lyme pot fi tratate cu antibiotice precum doxiciclina, penicilina sau eritromicina. Totusi, stadiile avansate ale afectiunii au nevoie de tratamente cu antibiotice administrate intravenos, astfel incat sa fie protejate functiile neurologice sau articulare.

De asemenea, in perioada tratamentului, monitorizarea continua este extrem de importanta, asa ca spitalizarea este obligatorie pentru o perioada de cateva saptamani.

Cum sa previi boala Lyme

Poarta pantaloni lungi si sosete atunci cand urmeaza sa te plimbi prin spatii cu iarba si foloseste spray-uri impotriva insectelor atunci cand urmeaza sa petreci mai mult timp in natura.

Daca stai la curte, mentine spatiul verde cat mai curat si eventual foloseste un insecticid care sa distruga cu succes aceste insecte.

In cazul in care ai fost muscata de o capusa, mergi rapid la un spital de urgenta si cere administrarea tratamentului potrivit pentru o astfel de situatie.

blank