Beatrice Rancea
Actualitate, Featured

Beatrice Rancea, pusă sub control judiciar

Cunoscuta coregrafă Beatrice Rancea a fost pusă sub control judiciar, după audierile de luni noapte. Este în vizorul procurorilor DIICOT într-un dosar de delapidare – 5 milioane de lei, din bugetul statului, ar fi fost obținute prin diferite tertipuri.

În acest dosar, procurorii au luat aceeaşi măsură şi faţă de alte 10 persoane.

Fosta balerină Beatrice Rancea conduce Opera Națională din Iași. Anchetatorii vorbesc despre un grup infracțional organizat și au dispus aceeași măsură precum în cazul ei pentru alte zece persoane. Beatrice Rancea nu a comentat acuzațiile.

Procurorii DIICOT au intrat în clădirea Operei Naționale din Iași dimineața – puțin după ora 8. Beatrice Rancea – directorul instituției – a fost prima vizată de cercetări.

Anchetatorii o bănuiesc că – din 2014 și până acum – ar fi condus un grup infracțional organizat care a delapidat 5 milioane de lei din subvențiile și banii primiti de la bugetul de stat prin Ministerul Culturii.

Activitatea infracțională a grupului ar fi acoperit pe de o parte întreagă gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte ar fi vizat cheluilelile cu colaboratorii și cu chiriile – au transmis procurorii prin intermediului unui comunicat.

Surse din anchetă susțin că o parte din achizițiile frauduloase erau mascate prin cumpărarea unor costume de la o celebră creatoare de modă din București – costume care în realitate ar fi existat doar pe hârtie. Verificări s-au făcut – așadar – și în Capitală.

Anca Vîjîiac, Poliția Iași: “Sunt efectuate 27 de percheziții domiciliare, urmând a fi puse în aplicare 14 mandate de aducere”.

Gruparea infracțională este bănuită de delapidare în formă continuată, fals și uz de fals.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: “Ministerul Culturii va pune la dispoziția DIICOT la solicitarea acesteia toate documentele necesare, va coopera cu instituțiile de control ale statului și va răspunde oricăror solicitări legale, necesare pentru bunul mers al anchetei”.

La Opera Națională din Iași situația era și așa delicată. Angajații au protestat de mai multe ori în fata instituției de cultură și au reclamat nereguli de ordine interioară și amenințări.

Marius Aftărăgaci, președinte Sindicatul Artis Moldova: “Probleme nu numai de natura de achiziții financiare pe care foarte puțin le cunoasteam, dar probleme de alt ordin, de organizare, de atmosferă, de oameni care au fost dați afară, procese și așa mai departe. Nu exista transparență absolut deloc în ceea ce privește activitatea de achitizii financiare, sub nicio formă, nu aveam niciun acces noi acolo”.

Audierile în acest caz sunt în desfășurare. Managerul Beatrice Rancea nu a comentat acuzațiile.

Celebra coregrafă, fostă balerină, conduce Opera din Iași de aproape zece ani. Înainte a fost director la Opera din București.
Rancea a mai fost în vizorul anchetatorilor și în anii trecuți, după ce foști angajați au reclamat faptul că au fost dați afară în mod abuziv, iar multe achiziții publice s-ar fi făcut fără licitații.

Doar în 2020, Corpul de Control al Ministrului Culturii a găsit 140 de nereguli în instituție, conform site-ului culturaladuba.ro. O anchetă comună a Parchetului și a Inspectoratului Teritorial de Muncă este încă în desfășurare.

26 de percheziții ale DIICOT în București și Iași

Luni dimineaţă, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat 26 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi Iaşi într-un dosar în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals şi constituire de grup infracţional organizat, în legătură cu mai multe nereguli la Opera Naţională Română din Iaşi.

După percheziţii, Beatrice Rancea a fost ridicată de poliţişti şi dusă la sediul DIICOT Iaşi pentru audieri.

Percheziţiile au loc în contextul în care la Opera Naţională Română din Iaşi există de mai multă vreme un conflict între o parte dintre angajaţi şi managerul instituţiei, Beatrice Rancea, motiv pentru care s-au făcut mai multe plângeri penale de ambele părţi şi au fost deschise şi acţiuni în judecată.

Procurorii susţin că, începând cu anul 2014, s-a constituit şi a acţionat în Iaşi şi Bucureşti un grup infracţional organizat condus de către Beatrice Rancea, actual manager al Operei Naţionale Române din Iaşi şi fost director al Operei din Bucureşti.

Membrii grupului au obţinut sume mari de bani provenind din subvenţii şi alocări de la bugetul de stat, în speţă de la bugetul Ministerului Culturii.

Acţiunile membrilor grupului vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvenţiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naţionale Bucureşti şi a Operei Naţionale Române Iaşi.

Investigaţia procurorilor a scos în evidenţă faptul că activitatea infracţională a grupării a acoperit, pe de o parte, întreaga gamă a achiziţiilor, iar pe de altă parte a vizat şi cheltuielile cu colaboratorii şi chiriile.

Scopul ar fi fost delapidarea sumelor de bani, prin manopere frauduloase, pentru satisfacerea intereselor proprii ale membrilor grupului şi ale colaboratorilor acestora.

“Astfel, ar fi fost conceput un sistem menit să crească nivelul de trai al membrilor grupului, într-un mod discreţionar în realizarea actului managerial, dar şi prin scurgerile ilegale de bani, fără consultarea departamentelor specializate, de achiziţie publică sau de contabilitate, prin încheierea de contracte comerciale, civile şi de cesiune de drepturi de autor, fără respectarea prevederilor legale, în beneficiul membrilor grupului şi al partenerilor acestora, delapidând în acest mod patrimoniul unităţii administrate”, spune Poliţia Română.


blank