Actualitate, Featured

Autoritățile au amenajat primul castru roman din Moldova

Castrul roman la de la Barboși, Galați, va deveni, în sfârșit, pus în valoare, pentru că Primăria din localitate a scos la licitație contractul pentru lucrările de amenajare arheologică. “Execuția lucrărilor în cadrul proiectului Punerea în valoare a sitului arheologic, Tirighina, Barboși. Lucrările aferente obiectivului se vor realiza în Galați, pe dealul Tirighina, în castrul roman din Moldova și constau în:

– Lucrări de conservare – restaurare vertigii arheologice- antice și interbelice;

– Construire structuri de protecție a vestigiilor arheologice – permanente și temporare și Construire Muzeu de sit cu punct de informare;

– Amenajări exterioare pentru: acces la monumentul istoric – drum acces sit, alei de circulație pietonală; amenajări pentru sugestii configurații istorice – trasee fortificații, circulații antice, prelucrări ale terenului – ramblee circulații pietonale, imprejmuire, balustrade și plantații; – Lucrări pentru iluminat exterior arhitectural și peisagistic”, este anunțul din SICAP. Costul lucrărilor este de 13,6 milioane lei, acoperit în totalitate din fonduri UE, prin POR 2014 – 2020, iar durata lucrărilor este de 24 de luni. Ofertele trebuie depuse până în 18 martie.

Potrivit Caietului de Sarcini, circa 2.000 de vizitatori pe an ar putea vizita castrul roman odată ce lucrările arheologice îl vor fi pus în valoare. În total, orașul dunărean are circa 200.000 de turiști anual.

Mai mult de 2.000 de ani de istorie

Situl arheologic de la Tirighina- Bărboşi reprezintă un element de unicitate sub aspectul romanităţii din sudul Moldovei şi este înscris în lista Monumentelor Istorice din România fiind clasat în grupa A, cu valoare naţională şi internaţională. Este singura fortificație romană din Moldova.

În fapt, „Castrul Roman” de la Barboşi-Tirighina este o fortificaţie romană construită pe o aşezare dacică în secolele 1-2 d.Hr., care a fost părăsită în în secolele 4-5, îar în prezent este în stadiul de conservare. Adică, este abandonată şi nepăzită, plină de gunoaie şi supusă degradării permanente. Potrivit directorului Muzeului de Istorie Galaţi, Cristian Căldăraru, castrul de la Galaţi este singura cetate romană din regiunea moldavă: „Eu sper ca prin parteneriatul încheiat între Consiliul Judeţean şi Consiliul Municipal să fie pus în valoare acest important monument istoric, singurul din Moldova istorică, atestat din secolele 2-3 dHr. Este singurul din Moldova. Sunt foarte multe astfel de cetăţi romane de-a lungul Dunării sau în zona Valului lui Traian, dar în zona Moldovei este singurul”, spune Cristian Căldăraru.

Ansamblul socialo-militar se afla în amplasamentul de la Barboși încă dinaintea dacilor, fiind, probabil, construit inițial de sciți. În vremea lui Decebal, aici se afla o fortificaţie de pământ foarte bine păstrată, care a fost cucerită de trupele lui Traian, după ce acestea au trecut Dunărea.Soldaţii romani au construit aici un castellum din pământ, care a fost abandonat se pare în timpul lui Hadrian, când a fost construit Castrul, care avea o suprafaţă de circa cinci hectare.

blank