Actualitate

Autorităţile anchetează tratamentele aplicate răniţilor după tragedia din Colectiv

Parchetul Capitalei a deschis un dosar penal care a fost preluat de Parchetul General şi vizează modul în care au fost trataţi răniţii după tragedia din Colectiv.
Cei trei patroni ai Clubului Colectiv – Alin Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Gancea – au fost puşi sub control judiciar, asta după ce au fost atât în arest preventiv, cât şi în arest la domiciliu.

Daniela Ioana Niţă şi Cristian Mihai Niţă, precum şi artificierul Viorel Zaharia sunt şi ei urmăriţi penal. Cei doi pompieri, George Matei şi Antonina Radu, acuzaţi că au verificat Clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa normelor PSI, sunt în arest preventiv. De asemenea, ei au fost deja trimişi în judecată, însă dosarul a fost întors pe masa procurorilor de către magistraţii Curţii Militare de Apel Bucureşti.

În urma tragediei de la Clubul Colectiv și-au pierdut viața 64 de persoane, iar alte câteva zeci au fost rănite.

Rudele victimelor din Colectiv au vrut sa tragă un nou semnal de alarmă legat de felul în care au fost trataţi copiii lor. Mai ales că, spun oamenii, nimic nu s-a schimbat. „Sunt probleme de igienă majore. Toaletele alea împuţite … şi toată mizeria. Medici cu ţinuta de salon ies afară. Noi nu avem minimul de igienă, nu respectăm mimic, iar lipsa asta de recunoaştere ne-a omorât copiii, pentru că Arafat, Bănicioiu, Săndesc, toţi marii specialişti au spus că se descurca. Nu s-au descurcat, ne-au omorât copiii”, a spus Ion Chelba, tatăl unei victime din Colectiv.

„S-au făcut greşeli extraordinar de mari, începând de la intervenţi până la repartizarea lor în spitalele din România. Responsabili pentru acest lucru au fost conducătorii de la acea vreme, Arafat şi ministrul Bănicioiu”, a mai spus acesta.

De asemenea, Cristina Matache, mama unui tinere care a decedat în spital, a spus că nu s-a schimbta absolut nimic în sistemul sanitar. „Practic nu am învăţat nimic din nenorocirea asta în care mi-am pierdut singurul copilaş. Ar trebuie să cercetăm foarte amănunţit şi să se găsească şi să fie pedepsiţi toţi cei vinovaţi. Ar trebui să învăţăm cu toţii şi să nu se mai repede niciodată o astfel de tragedie”, a precizat Cristina Matache.

blank