Actualitate, Featured

Atat s-a discutat despre justitie, că Academia Română a decis să ne invete cum e corect: complete sau completuri?

În ultimele luni, în special după scandalul completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în discursul public pare să fi apărut o dilemă: Care este pluralul corect al substantivului „complet” (de judecată)? În legislaţie apare atât varianta „complete”, cât şi „completuri”. Însuşi ministrul Justiţiei s-a declarat un susţinător al variantei „complete”.

Academia Române, instituţia competentă în stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii române, să comunice varianta corectă de plural a substantivului „complet”.

„Conform Dicționarului explicativ al limbii române, elaborat de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan-Alexandru Rosetti“ al Academiei Române, ediția 1996, forma corectă este „completuri“, iar substantivul nu se folosește decât în sintagma „complet de judecată“. Altfel, cuvântul este, ca primă intrare de dicționar, adjectiv și adverb”.

În vechea formă a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară exista doar varianta „complete”. În noua formă a legii, intrată în vigoare în octombrie 2018, există atât varianta „complete” (de 19 ori), cât şi completuri (de 16 ori).

blank