Descoperirea stelelor variabile Galaţi V1 şi Galaţi V2

univers

In luna septembrie 2013, la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Galati au fost descoperite doua stele variabile, de catre Ovidiu Tercu si Alex Dumitriu.

Observatiile astronomice au fost realizate in luna august 2012, cu telescopul principal al observatorului, cu diametrul oglinzii principale de 40 cm si camera CCD SBIG STL-6303e, iar analiza datelor a fost realizata in luna septembrie 2013.

Cadru

In urma analizei datelor au descoperit faptul ca doua stele din constelatiile Cassiopeia si Andromeda sunt de fapt stele variabile. Stelele variabile sunt stele a caror stralucire variaza periodic, ele fiind de mai multe tipuri; in acest caz, avem de-a face cu stele variabile de tip Delta Scuti, a caror variatie este de ordinul orelor, iar variatia este rezultatul unor procese interne din interiorul stelelor.

Toate aceste date au fost raportate imediat catre Asociatia Americana a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO – American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse in baza de date internationala a stelelor variabile, confirmandu-se astfel descoperirea. Mai departe, cei doi descoperitori, Ovidiu Tercu si Alex Dumitriu, au propus ca cele doua stele sa poarte numele orasului Galati, argumentand acest lucru; aceasta cerere a fost acceptata, iar celor doua stele le-a fost acordata denumirea Galati V1, respectiv Galati V2 (V semnifica faptul ca steaua este variabila).

Cele doua stele sunt circumpolare, gasindu-se in constelatiile Cassiopeia si Andromeda, si din aceste motive ele sunt vizibile pe tot parcursul anului, deasupra orizontului din Romania.

Cadru

Din ceea ce se cunoaste, Galati V1 si Galati V2 sunt singurele stele cu nume romanesti, in afara de steaua Sanduleak -69° 202, care a explodat sub forma supernovei SN 1987A. Acea stea a fost catalogata in Statele Unite ale Americii, de catre astronomul american de origine romana Nicholas Sanduleak.

Descoperirea acestor stele variabile este o realizare integral romaneasca, dintr-un observator astronomic din Romania.

De foarte mult timp, cei doi descoperitori, Ovidiu Tercu şi Alex Dumitriu, şi-au propus să ducă numele oraşului Galaţi pe cer şi, aită, că au reuşit!

Citeste si...
Unic în lume! Specii necrofage într-un ecosistem nemaiîntâlnit!