Organizația internațională pentru apărarea drepturile omului Amnesty International a acuzat marți regimul sirian că a încălcat dreptul internațional omorând aproximativ 100 de civili în cursul unei serii de bombardamente, în noiembrie, la Raqqa, oraș unde deține controlul gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

imageresize3324324_58823700

Potrivit unui raport al Amnesty, atacurile aeriene lansate asupra orașului Raqqa, în nordul Siriei, s-au soldat cu 115 morți în rândul civililor, între care 14 copii, în perioada 11-29 noiembrie. Amnesty subliniază faptul că unele atacuri par să fi vizat direct zone civile. ‘Unele dintre aceste atacuri au toate aspectele crimelor de război’, a afirmat directorul ong-ului pentru Orientul Mijlociu, Philip Luther.

Aceste bombardamente au lovit în special o moschee și o piață aglomerată precum și alte clădiri care nu erau militare. În cea mai mare parte a cazurilor, nici o țintă militară nu a fost identificată în apropiere, în special în zona pieței, menționează Amnesty.

Potrivit autorităților siriene aceste raiduri au vizat membri și obiective ale SI, care au stabilit Raqqa drept capitala ‘califatului’ pe care l-au decretat la sfârșitul lunii iunie pe teritoriile aflate sub control, în Irak și Siria.

În patru ani, violențele care au început cu reprimarea manifestațiilor pașnice împotriva regimului sirian s-au soldat cu peste 215.000 de morți și peste 10 milioane de refugiați.

Citeste si...  Cel mai nou model de telefon costa 8000 de euro