In ultimii ani, in Romania s-a inregistrat o crestere a numarului de IMM-uri, care activeaza in diferite domenii, infiintate in special de tineri antreprenori. Companiile aflate la inceput de drum incearca sa gaseasca cele mai avantajoase solutii pentru o dezvoltare rapida, care sa le sprijine dezvoltarea pe termen lung.

Ce este leasingul financiar?

Leasingul financiar este o alternativa la creditele bancare si reprezinta o solutie avantajoasa mai ales pentru IMM-urile aflate in curs de dezvoltare, care nu dispun de un capital foarte mare pentru investitii. Majoritatea companiilor care ofera astfel de servicii financiare pun la dispozitie un calculator leasing, cu ajutorul caruia poti afla care este avansul minim, perioada maxima de contract si care sunt costurile totale la care sa te astepti atunci cand aplici pentru o astfel de finantare.

De asemenea, leasingul financiar este un pachet integrat de finantare, asigurare si servicii post-vanzare pentru achizitia de bunuri pentru o folosinta indelungata. Activul finantat va reprezenta garantia finantarii, insa multe dintre companiile de leasing aleg sa ceara garantii suplimentare, in functie de bonitatea clientului. Pe perioada contractului, proprietarul bunului este firma de leasing, iar la finalul acesteia, clientul devine proprietar. Riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate vor reveni asupra firmei solicitante, chiar din momentul in care se semneaza contractul.

Prin leasing financiar, IMM-urile pot achizitiona, pe langa autoturisme si echipamente pentru diferite domenii. Majoritatea companiilor de leasing financiar ofera echipamente pentru sistemul medical, pentru constructii, tipografii, echipamente si masini pentru prelucrarea lemnului. Daca bunul dorit nu se afla pe lista companiei de leasing, se poate face o evaluare a situatiei financiare a StartUp-ului, iar in urma rezultatelor se poate oferi finantare pentru bunurile dorite.

Ce presupune oferta speciala de leasing pentru StartUp-uri?

Pentru ca numarul noilor antreprenori este intr-o continua crestere, anumite companii care ofera leasing financiar au venit cu o oferta personalizata pentru StartUp-uri, care implica mai multe avantaje:

  • avansul minim este de 30%;

  • valoarea reziduala poate fi cuprinsa intre 1% si 20%, aceasta fiind inclusa in rate;

  • pot fi achizitionate atat vehicule noi, cat si second-hand;

  • calculator leasing care arata valoarea ratelor lunare pentru bunul pe care compania vrea sa-l finanteze;

  • perioada contractuala poate varia:

  • intre 12 si 72 de luni pentru finantarea prin leasing a bunurilor noi.

  • pana la 96 de luni pentru finantarea prin leasing a bunurilor second-hand, varsta bunului la momentul cererii de leasing si perioada de leasing aprobata.

Care sunt costurile unui leasing financiar?

Costurile unui contract de leasing financiar sunt asemanatoare cu cele ale unui credit bancar. Contractului de leasing ii este atasata o dobanda anuala efectiva (DAE), care reprezinta costul finantarii. Cu cat valoarea DAE dintr-un contract de leasing este mai scazuta, cu atat costul total al finantarii va fi mai redus.

Valoarea DAE difera in functie de valoarea contractului de leasing, perioada de finantare sau valoarea avansului platit. Astfel, cu cat perioada de finantare este mai scurta, cu atat rata dobanzii va fi mai redusa.

Contractul de leasing financiar mai include si alte costuri precum comisioane de administrare percepute de companiile care acorda finantare sau comisioane care se percep fie o singura data (la acordarea finantarii), fie sunt incluse in rata lunara.

Aceste costuri pot fi aflate inca de la inceput cu ajutorul unui calculator leasing financiar, care se gaseste, de obicei, pe site-urile companiilor care ofera astfel de servicii.

Majoritatea companiilor care ofera finantari prin leasing sustin nevoia de dezvoltare si de tehnologizare a StartUp-urilor din Romania. Pe langa ofertele speciale pentru astfel de firme aflate la inceput de drum, companiile de leasing pot oferi si consultanta personalizata pe toata durata procesului pentru achizitii de bunuri.

Citeste si...
Cum poți face și tu mai mulți bani rapid și legal?