Actualitate

Adio Uber. Parlamentul ii scoate in afara legii

 Deputaţii au adoptat un proiect de lege privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, prin care este interzis transportul public de persoane contra cost cu un autoturism fără a deţine pentru acesta autorizaţie taxi valabilă. Cu alte cuvinte servicii de taximetrie ca cele oferite de aplicatia Uber care devinise din ce in ce mai populara in Bucuresti sunt scoase in afara legii de Parlament. Taximetristii protestasera in repetate randuri impotriva unor astfel de servicii care le luau din clienti.
 

blank

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege cu 298 voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi 16 abţineri.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, în sensul sancţionării contravenţionale a persoanelor fizice şi juridice care efectuează transport public de persoane cu un autoturism, fără respectarea prevederilor legii.
Potrivit actului normativ, transportul în regim de taxi sau transportul în regim de închiriere se execută numai de către transportatori autorizaţi, care deţin autorizaţii taxi valabile, în cazul transportului în regim de taxi sau copii conforme valabile, în cazul transportului în regim de închiriere, eliberate în condiţiile prezentei legi, pentru fiecare autovehicul utilizat.
 
De asemenea, este interzis transportul public de persoane contra cost cu un autoturism fără a deţine pentru acesta, după caz, autorizaţie taxi valabilă sau copie conformă valabilă.
 
Potrivit proiectului, este interzis transportul public contra cost de mărfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu masa maximă autorizată de cel mult 3,5 tone fără a deţine pentru acesta autorizaţie taxi valabilă, potrivit prevederilor legii, sau altă autorizaţie valabilă.
Proiectul de lege pentru completarea art.55 din Legea nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere a fost adoptat de Senat în octombrie 2014, Camera Deputaţilor este Cameră decizională.
Ce este și cum funcționează Uber?
 
Aplicația Uber permite pasagerilor să se conecteze direct prin GPS-ul telefonului mobil cu cea mai apropiată mașină cu șofer înregistrată în baza de date a Uber. Contractarea serviciului și plata se desfășoară exclusiv prin intermediul Uber și nu personal cu șoferul.La destinație, pasagerul nu achită fizic nimic. Tariful este calculat de program în funcție de distanță, viteză și condițiile de trafic. Serviciile nu se plătesc fizic, contravaloarea călătoriei este reținută în mod automat de pe cardul clientului prin intermediul contului de client. Șoferii își primesc banii într-un depozit și au dreptul la o anumită cotă din nota de plată, restul rămânând companiei. Compania nu lucrează cu companii de taxi obișnuite, ci cu companii de transport și cu șoferi individuali. Șoferii înscriși în aplicație pot munci când vor și cât vor.
 
Uber a fost intens criticată în 2014 din cauza unor incidente de siguranţă cu şoferii săi, dar şi din cauză că se lansează în multe oraşe din lume fara a acorda atenţie legislaţiei din domeniul taximetriei. Cel mai grav caz legat de Uber a avut loc în India, unde un şofer al companiei a violat o clientă. Cazul a stârnit un uriaş scandal, generat de criticile asupra selecţiei şoferilor de către companie.
blank