Actualitate, Featured

Acuzatii la varful DNA de mita, de 1 milion euro

Acuzatii la varful DNA de mita, de 1 milion euro Călin Nistor, procurorul care a preluat atribuțiile de conducere la DNA, ar fi vizat într-un dosar aflat pe rolul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, potrivit unei înregistrări intrate în posesia redacției STIRIPESURSE.RO. Este vorba despre o discuție dintre procurorii Florentina Mirica și Anca Jurma, in care cea din urmă îi cere lui Mirică informații despre o plângere care îl vizează pe Călin Nistor. Cauza ar fi fost initial investigata de Florentina Mirica, insa in luna octombrie a fost trimisa Sectiei pentru Investigarea Infracțiunilor din Justitie.

Potrivit discuției, Anca Jurma ii reproșeaza Florentinei Mirică faptul că nu a închis dosarul inainte de a il trimite la sectie. Fosta șefă a DNA spune că Nistor Călin a aflat despre plangerea care il vizeaza de la un jurnalist, mentionand că a fost ‘șocat’.

Din dialogul dintre cei doi magistrați rezultă că plângerea nu contine date elocvente pentru realizarea unei anchete, însă Florentina Mirica, procurorul care avea cauza spre solutionare, susține că nu l-a clasat pentru a nu ridica suspiciuni.

Acuzatii la varful DNA de mita, de 1 milion euro :

Redăm dialogul dintre cei doi magistrați:

JURMA: Cică au aflat niște ziariști că NISTOR CĂLIN e suspect că a primit un milion de euro! Tu ai soluționat lucrarea aia, nu?

MIRICĂ: Nu!

JURMA: Ai dat-o așa?

MIRICĂ: Da!

JURMA: De ce?

MIRICĂ: Că era informă…

JURMA: Păi și nu puteai să-i dai o clasare?

MIRICĂ: Am dat o parte din clasări, le-am dat…

JURMA: Eu v-am rugat în ședința aia, dar nu mi-a picat fisa, să… să zic exact de el. Și ăsta fierbe acuma și… face…

MIRICĂ: Ce relevanță are? Nu văd ce relevanță are… am scos o parte dintre ele. Deci din două… și… nu puteam să le scot pe toate.

JURMA: Măcar pe… pe el, pe colegi.

MIRICĂ: Deci tot aruncam suspiciunea asta, că i-am dat eu pe… act inform. N-am vrut… să dau soluție fără niciun act.

JURMA: Păi și… ce? Trebuia să…? Adică cum fără niciun act? Înțeleg că plângerea aia era total ne… informă, nu? Nu avea…

MIRICĂ: De ce să aruncăm suspiciunea asta (…) care poate să facă… să fi zis că l-am soluționat eu rapid? Am stat cu el nu știu cât și înainte să ne declinăm competența l-am făcut repede fără niciun act. Nu mi s-a părut oportună… emiterea unei soluții.

JURMA: Am văzut… acuma m-am uitat pe lista aia, am văzut că chiar tu ți-ai pus termen de soluționare cinșpe a zecea.

MIRICĂ: Da și nu mi s-a părut oportun să dau în cinșpe a zecea, cu o săptămână înainte, o soluție. S-o dea ăștia de la secția asta. De ce să zică că ne facem între noi, în ultima clipă. N-are de ce să se supere…

JURMA: Bun, ca idee… Nu consideri că avem un coleg corupt? După cum arată hârtia aia…

MIRICĂ: A, nu, e… dimpotrivă, aia e informă, plângerea aia, i-am și spus ăleia de la inspecție: „Domn’e, e informă!”. Ar trebui să îl chem pe ăla să îi pun în vedere să își completeze actul de sesizare, pentru a îndeplini condițiile de formă. Nu poți să spui că cineva a luat șpagă un milion de euro, dar nu spui în ce dosar, ce a făcut, cum, ce fel. Din punctul meu de vedere, asta nici nu trebuia înregistrată pe penal.

JURMA: Asta voiam să zic, cine decide când se înregistrează pe penal?

MIRICĂ: Șeful secției. Deși eu dacă… din câte știu, am mai discutat cu alți șefi de secție, din alte parchete sau… ei lasă la aprecierea… nu vor să ia prerogativa asta procurorului de caz. Deci dacă e ceva care…

JURMA: Dar nu la voi în secție.

MIRICĂ: Ar trebui înregistrată la per opt, per unu și să fie repartizată unui procuror de caz, care să aprecieze asupra îndeplinirii condițiilor de formă și de fond, astfel încât cineva să își asume răspunderea în scris sub acest aspect.

JURMA: Dar nu se face așa în practică!

MIRICĂ: În practică mă trezesc cu tot felul de trăsnăi înregistrate pe penal! Nu, sincer chiar n-am vrut să dau o soluție față de NISTOR, cu privire la o sumă atât de mare, în ultima clipă, înainte de declinare. Mi s-a părut că ar da mult mai rău decât dacă dau ei soluție. Pentru că soluția-i una singură, n-are ce altă soluție să fie. Și dacă era vorba despre mine, aceeași părere aș fi avut. Cu o săptămână înainte de schimbarea competenței, să fi făcut un coleg de-al meu, să dea o soluție, nu mi s-ar fi părut că mă avantajează cu… sub nicio formă. Aș fi zis: trimite-o acolo, să dea ei soluție și cu asta basta.

JURMA: Păi, da, dar plângerea asta e primită mai de mult.

 

MIRICĂ: Da! Păi, și-am stat?

JURMA: Știu că n-ai stat, dar acum încerc și eu să mă pun… Dacă, nu știu, te acuză cineva pe tine de o aberație?

MIRICĂ: Să mă acuze! Știu să… Nu, pe mine m-au acuzat de diverse chestii și nu mi se pare că e responsabil un coleg pentru asta.

JURMA: Da.

MIRICĂ: Astea sunt niște lucruri care sunt inerente muncii noastre. Mereu suntem acuzați de diverse chestii.

JURMA: Da, de fapt, nu știu…

MIRICĂ: Deci dacă și-a exprimat vreo nemulțumire, din punctul meu de vedere…

JURMA: Cred că și-a exprimat șocul că l-a sunat un jurnalist, să-i zică că uite!

MIRICĂ: Bun și dacă era invers: îl suna un jurnalist să-i spună că s-a dat pe șest o soluție, cu o săptămână înainte de a se schimba competența, era mai bine?

JURMA: Nu știu dacă se poate, cum să zic, critica din punct de vedere legal, o astfel de situație! Înțeleg ce zici…

MIRICĂ: Legal nu se poate critica nici așa!

JURMA: Nu, bineînțeles!

MIRICĂ: Deci legal nu se poate critica în niciun fel!

JURMA: Da, în niciun fel.

MIRICĂ: E vorba doar de oportunitate, de cum dă în poză.

JURMA: Și mie mi se pare. Mă, acuma, dimpotrivă, poate să facă pe… adică să aibă o imagine de… de imparțial și…

MIRICĂ: Mi se pare mult mai ok pentru instituție, că până la urmă nu contează sentimentele lui NISTOR sau ale mele sau ale… Și așa s-au exprimat suficiente dubii. Am soluționat, deci din douăzeci și ceva de dosare, treizeci, am soluționat jumătate.

JURMA: Da…

MIRICĂ: Trebuia să le soluționez pe toate, înainte să ne declinăm competența? Ca și cum ne-am feri… să trimitem ceva spre competentă soluționare?

JURMA: Nu, dar… doar că mă gândeam că ar fi fost bine dacă am fi putut soluționa măcar acele dosare care au la bază genul ăsta de sesizări care nu duc nicăieri.

MIRICĂ: Deci toate alea le-am soluționat, mai puțin asta, care recunosc că nu mi s-a părut a fi în interesul instituției, să îl soluționez acum.

JURMA: Oricum sună aberant, cel puțin din ce… descrierea aia pe scurt. Să acuzi pe cineva că a luat un milion de euro șpagă și nici să nu spui pentru ce, când și în ce fel. Păi, dacă lua un milion șpagă nu mai era pe aicea, era…

MIRICĂ: Odată înregistrat pe penal, din punctul meu de vedere trebuia să îl chem, să îl întreb în ce dosar.

MIRICĂ: Da, da, da! Nu, mă gândesc din perspectiva instituției, ce facem, stăm cu un corupt în casă, asta este, știi că una…

MIRICĂ: Se vede că nu e nimic acolo.

JURMA: De aia zic că din punctul ăsta de vedere ar fi fost justificabil să rezolvăm situația, adică știm cu cine lucrăm. Păi dacă lucrăm cu el, hai să o rezolvăm.

MIRICĂ: Bun, eu n-am avut timp să fac toate dosarele. Am avut alte priorități și… a-l soluționa înainte de declinarea competenței, de schimbarea competenței nu mi s-a părut o soluție. Nici pentru domnul NISTOR, nici pentru mine, nici pentru instituție.

JURMA: Iar eu nici nu m-am gândit, în aceeași idee ca și tine, că n-o să stau acuma să fac, să negociez soluții, să iau listele alea pentru inspecție și să văd cine ce dosar are. Nu mi-a trecut prin cap, dacă eram mai șmecheră, probabil că asta făceam. (….)

MIRICĂ: Dar asta cu NISTOR, suma era mare, ăla trebuia să vină să spună cui a dato, de unde a dat-o, ce martori are, deci trebuia făcut un minim de cercetări

JURMA: Da, denunț calomnios… poate…

MIRICĂ: Da, după ce era chemat individul și întrebat, stai ușor, ce și cum și așa, normal că se dă soluție, se comunică și persoanei față de care s-au făcut… în raport cu care s-a făcut denunțul, ca prezumtiv făptuitor și ăla poate să reclame, pentru denunțare calomnioasă.

JURMA: Da. Deci recunosc că nu m-am gândit că asta, nesoluționarea acestei plângeri ar putea să creeze vreo sensibilitate, dar acuma…

MIRICĂ: Dar dumnealui nu e la prima situație de genul ăsta. Știu că tot așa a reacționat disproporționat…

JURMA: Da?

MIRICĂ: Da, când a avut Carmen ȚUNDREA o plângere de-asta cu el, s-a…

JURMA: … ambalat!

MIRICĂ: … s-a ambalat că de ce nu îl soluționează mai repede. Stai ușor, nu asta-i prioritatea. Deci nu văd care-i chestia. Adică eu una nu văd cum aș veni eu să mă reclame cineva și să mă duc cu pretenție la un coleg să facă dosarul mai repede. Păi, cine sunt eu?

JURMA: Da, e sentimentul ăla, că stai cu o umbră deasupra capului și… Da, nu știu… (….)

MIRICĂ: …Poate să iasă în presă, să zică: „Uite, domn’e, a pus batista pe țambal!”. Să dea clasarea ăștia, de la noua secție și… în felul ăsta ai eliminat orice fel de suspiciune!

JURMA: Da!

Contactat de STIRIPESURSE.RO, Călin Nistor a declarat: „Nu cunosc nimic despre vreo cauza care sa ma priveasca. Nu i-am cerut nici doamnei Jurma si nici altui procuror sa se informeze pentru ca nu ma intereseaza , eu am respectat norma legala tot timpul”.

Până la momentul transmiterii știrii, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție nu a răspuns solicitării STIRIPESURSE.RO privind existenta si stadiul cauzei mentionate.

Surse din sistem susțin că de la această discuție ar fi izbucnit neînțelegerile dintre Anca Jurma și Florentina Mirică, totul culminând cu infirmarea rechizitoriului făcut de procuror in cazul lui Petre Toba. Ulterior, Florentina Mirică a plecat de la DNA la Parchetul Capitalei.

Călin Nistor și Marius Iacob sunt adjuncți în cadrul DNA din 2013, facând parte din echipa Laurei Codruta Kovesi. În prezent, Călin Nistor asigura conducerea instituției, fiind ajutat de Marius Iacob, dupa ce Anca Jurma s-a retras din functie ca urmare a aparitiei inregistrarii in care se plangea de lipsa de autoritate.

Relația lui Călin Nistor cu Laura Codruta Kovesi s-a răcit, potrivit unor surse din sistem, incă din anul 2015, acesta nefiind de acord cu unele initiative ale fostei sefe DNA. Intre timp, Marius Iacob a ales să il sustina pe Călin Nistor. Divizarea conducerii DNA a dus și la o divizare a colectivului, o parte dintre procurori susținând-o pe Kovesi, iar o altă tabără pe Călin Nistor.

Surse avizate spun că abilitățile juridice ale lui Călin Nistor sunt apreciate în sistemul judiciar, având susținere si din zona serviciilor de informații, precum și din cea politică. Calin Nistor activeaza la DNA din 2006, inainte de a veni la București fiind sef al DNA Pitesti.

Magistratul a mai condus structura centrala ca interimar, inainte ca Laura Codruta Kovesi sa fie numita sef al DNA. Ulterior, acesta a avut doua mandate de adjunct. La acel moment, in contextul existentei informatiilor potrivit cărora Kovesi urma sa fie numita sef la DNA, procurorii anticoruptie au semnat o petitie prin care cereau ca la conducerea institutiei sa nu vina un sef din exteriorul DNA, cum era cazul Laurei Codruta Kovesi. In premiera, la acel moment, au iesit public, intr-o emisiune televizata, doi procurori DNA, Marius Vartic și Mihaiela Iorga. Iorga este considerata a fi o apropiata a lui Calin Nistor.

blank