Comisia Europeană a precizat marţi că progresele Bulgariei şi cele ale României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) sunt evaluate separat şi că până în prezent nu s-a luat nicio decizie pentru ridicarea acestui mecanism, relatează BTA, potrivit Agerpres. Asta, după ce, luni, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, promisese, într-o conferință de presă comună cu premierul Dacian Cioloș, că până la încheierea mandatului actualului executiv european (2019 – n.r.), România va avea ridicat mecanismul de monitorizare pe justiție (MCV).

”MCV este un proces bazat pe tratat şi desemnat să măsoare progresele realizate de Bulgaria şi România cu privire la o serie agreată de condiţionalităţi în domenii precum reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei”, a declarat Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a CE, în conferinţa de presă cotidiană a executivului comunitar.

Citeste si...
Vezi cum s-ar putea modifica Ordonanța pentru Starea de Urgență

Ea a adăugat că procesul MCV se referă la conlucrarea cu Bulgaria şi România pentru a stimula şi verifica reformele.

Andreeva a reamintit că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a exprimat în mai multe rânduri intenţia de a se pune capăt MCV până la finalul mandatului său atât timp cât reformele necesare continuă.