Life

8 trucuri prin care să-ți răcorești casa vara

Încălzirea globală își face simțită prezența tot mai mult, iar temperaturile cresc constant. Pe timp de vară, aerul devine tot mai fierbinte, iar casa rămâne deseori singurul loc răcoros și confortabil pe care îl ai la dispoziție.

Dacă temperatura din locuință este prea ridicată și simți un disconfort termic, este timpul să apelezi la câteva măsuri simple, eficiente și accesibile.

Iată ce poți face pentru a avea o casă răcoroasă și o atmosferă plăcută pe timpul verii:

1. Instalează un aparat de aer condiționat

Este o soluție clasică și, probabil, cea mai eficientă dintre toate. Un astfel de aparat te va ajuta să controlezi temperatura din casă și să o ajustezi oricând, după nevoile tale.

Poți găsi online aparate de aer condiționat de la Roinstalatii.ro, la prețuri accesibile și de o calitate superioară. Alege modelul potrivit, în funcție de clasa energetică și capacitatea de răcire.

Aparatele moderne sunt extrem de eficiente din punct de vedere energetic și te ajută să reduci cheltuielile chiar și cu 30% față de modelele mai vechi.

2. Păstrează draperiile trase peste geamuri

Acest sfat este valabil mai ales în cazul apartamentelor în care razele soarelui își fac simțită prezența la orele prânzului, după-amiază sau chiar la apus. O parte semnificativă din căldura resimțită în casă vine prin ferestre, așa că perdelele și draperiile opace joacă un rol extrem de important.

Fă un experiment și monitorizează temperatura din locuință atunci când draperiile sunt strânse și, în altă zi, când le lași să acopere ferestrele. Vei observa o diferență de cel puțin câteva grade.

3. Improvizează cu ajutorului unui ventilator și al unui bol cu gheață

Dacă vrei să aduci o briză rece în casă, încearcă un truc simplu și uimitor de eficient. Pune cuburi de gheață într-un recipient mare. Dacă nu ai cuburi, poți folosi chiar pungi cu gheață de la magazinele specializate. Poziționează castronul chiar în direcția de funcționare a ventilatorului și vei rămâne surprins. Aerul rece și ușor umed te va răcori instantaneu, iar atmosfera din casă va deveni mult mai plăcută.

4. Schimbă așternuturile mai des și folosește materialele potrivite

Schimbarea periodică a lenjeriei de pat te protejează de acarieni și praf (factori alergeni periculoși pentru sănătate), dar te ajută să menții și o temperatură plăcută în locuință. Pe timpul verii, este indicat să folosești așternuturi din bumbac, acest material natural fiind opțiunea excelentă pentru evitarea umidității și pentru aerisirea constantă.

În plus, dacă folosești perne umplute cu puf și pene, ar fi bine să le înlocuiești cu unele făcute din spumă sau material sintetic. Acestea din urmă lasă mai mult aer să pătrundă în interior și nu rețin căldura la fel de mult.

5. Dormi cât mai aproape de sol

Dacă locuiești la casă și ai mai multe etaje, în lunile de vară este recomandat să alegi patul sau canapeaua de la parter și să stai departe de mansarde. Aerul cald se ridică, așa că, dacă vrei să ai un somn liniștit, dormi cât mai aproape de sol. În nopțile extrem de călduroase, poți chiar să te joci de-a campingul și să îți instalezi salteaua și perna pe podea.

6. Mănâncă mai multe preparate reci

Folosirea aragazului și mai ales a cuptorului pe timp de vară este o sursă imensă de căldură. Încearcă să coci și să fierbi cât mai puțin și orientează-te, în schimb, spre alimente care nu trebuie procesate termic.

Mănâncă mai multe salate, supe cremă și fructe, renunță la prăjituri complexe sau tocănițe care trebuie să fiarbă ore întregi. Nu numai că locuința ta va fi mai răcoroasă, dar și tu te vei simți mai bine în corpul tău.

7. Bucură-te de răcoarea nopții

În multe zone ale lumii, nopțile de vară sunt destul de răcoroase. De aceea, poți profita de acest lucru și poți dormi cu geamurile larg deschise. Dacă vrei, poți lăsa aerul rece să circule, deschizând atât geamul, cât și ușa camerei. Se va crea un curent plăcut, ce îți va permite să dormi confortabil și fără întreruperi. Atenție însă! Dacă știi că vei rămâne în pat mai târziu de ora 7 dimineața, ar fi bine să te trezești și să închizi geamurile înainte ca soarele să răsară.

8. Profită de lumina naturală

Becurile reprezintă o sursă importantă de căldură. Așadar, dacă ai obiceiul să apeși pe întrerupător imediat ce intri într-o cameră, te sfătuim să-ți reconsideri acest reflex. Vara, lumina naturală este prezentă de dimineața devreme până seara târziu, așa că profită de acest lucru și nu mai aprinde becuri. Dacă totuși, simți nevoia de mai multă iluminare, optează pentru becuri eco-friendly.

Acestea fiind spuse, dacă suferi din cauza căldurii, încearcă unul, două sau chiar toate trucurile prezentate în acest articol și vezi care funcționează cel mai bine pentru tine.

blank