Life, Stiri

6 alimente care te întăresc. Evită bolile în sezonul rece!

 Virozele respiratorii şi răcelile sunt riscurile la care ne expunem atunci când temperaturile alternează. Află de la un expert ce trebuie să mănânci!

sfaturi-practice-cum-sa-te-feresti-de-raceala_size2

Deficienţa în organism a probioticelor reprezintă principala cauza a problemelor digestive, dar şi a altor probleme de sănătate precum scăderea imunităţii şi apariţia recurentă a bolilor specifice sezonului rece, avertizează dr. imunolog Tania Bejan, specialist Ropharma.

Potrivit expertului, consumul de probiotice este esenţial în această perioadă când temperaturi alternează şi răcim foarte uşor. Iată ce alimente trebuie să consumăm:

1. Iaurt

Este de preferat să-l prepari acasă, după cum ne recomandă specialistul şi să eviţi iaurturile cu fructe din comerţ. Iaurtul simplu abundă în probiotice care reglează digestia şi cresc imunitatea organismului. „Cele mai bune rezultate se obţin din consumul de iaurt natural, preparat în casă, şi nu din cel găsit în comerţ. Este de evitat mai ales iaurtul cu fructe din magazine pentru că acestea conţin sirop de porumb bogat în fructoză, îndulcitori artificiali, conservanţi şi arome sintetice, care vă aduc mai multe deservicii sănătăţii, decât o porţie importantă de bacterii benefice”, explică specialistul Ropharma, dr.imunolog Tania Bejan.

2.
Varza murată

Este o sursă de probiotice, fiind pregătită prin fermentaţie, cu ingrediente naturale. În afară de acest beneficiu adus sănătăţii, culturile vii din varza murată pot fi utile şi în ameliorarea alergiilor şi în plus, este o sursă excelentă de vitaminele B, A, E şi C.

3. Chefirul

„Deseori considerat doar un alt fel de iaurt, chefirul este de fapt o ciupercă ce se dezvoltă în lapte producând fermenţi, enzime, vitamine, minerale şi alte substanţe bioactive. Acest aliment are şi efecte benefice asupra tractului digestiv, fiind în acelaşi timp şi un bun antioxidant. Mai mult, acesta grăbeşte refacerea florei intestinale şi prevenirea problemelor digestive care pot apărea în urma tratamentului cu antibiotice”, explică specialistul Ropharma, Dr. Imunolog Tania Bejan.

4. Ciocolata neagră

Unul din puţinele deserturi benefice organismului, ciocolata neagră, este bogată în antioxidanţi şi are un efect de energizare. În plus, ciocolata neagră se mai remarcă şi prin probioticele pe care le furnizează organismului. Câtă vreme are o concentraţie cât mai mare de cacao şi un conţinut cât mai mic de zahăr sau îndulcitori sintetici, ciocolata neagră este un aliat de nădejde al sănătăţii.

5. Ceaiul Kombucha

Considerat un adevărat elixir al sănătăţii, acest ceai se obţine folosind culturi vii de Kombucha în ceai verde sau ceai negru şi este folosită de secole întregi pentru creşterea nivelului de energie, îmbunătăţirea stării de spirit şi pierderea kilogramelor în plus, explică specialistul. De asemenea, bacteriile din culturile de Kombucha sunt probiotice şi funcţionează în acelaşi fel ca şi culturile bacteriilor active din iaurt.

6.Laptele de soia

O singură cană de lapte de soia oferă o mulţime de nutrienţi esenţiali întăririi organismului înainte de sezonul rece: conţine 25-31% calciu, 11-31% vitamina D, 89-125 de calorii, 5 grame de grăsimi (0,4 grame grăsimi săturate), 6-10 grame de proteine şi este bogat în acizi graşi esenţiali omega 3, antioxidanţi şi vitamina E, care ajută la combaterea infecţiilor, susţine specialistul.

Deşi dieta zilnică poate fi o sursă importantă de probiotice, în unele cazuri este recomandat şi este mai eficient tratamentul cu probiotice pentru a reface flora intestinală normală şi imunizarea organismului. Cel mai frecvent, tratamentul cu antibiotice deşi distruge infecţiile, în acelaşi timp „omoară” şi culturile de bacterii benefice organimului. După o astfel de cură, echilibrul microbian trebuie restabilit cât mai repede pentru a nu genera alte probleme.

blank