Dacă ai ajuns în momentul în care este deja conturată posibilitatea de a te muta la casa ta, probabil că este vorba despre un vis care ți s-a îndeplinit. Poate fi vorba despre construirea unei case de la zero sau de cumpărarea uneia gata construite – ideea e că vei avea acel spațiu al tău, pe care îl vei transforma în ceea ce vei denumi ulterior „acasă”.

În cazul în care alegi prima opțiune, mai exact să construiești o casă de la zero, există câteva etape pe care trebuie să le respecți, pentru ca totul să fie realizat conform cu așteptările tale. Unul din cei mai importanți pași este să alegi o firmă de proiectare construcții cu ajutorul căreia să poți transpune în realitate viziunea ta despre viitoarea locuință.

De preferat este să alegi profesioniști în domeniu, indiferent dacă este vorba despre proiecte de locuințe individuale ori de proiecte locuinte colective. Chiar dacă aparent lucrurile par simple, doar profesioniștii vor ști cum să pună în aplicare planurile și ideile pe care le ai cu privire la viitoarea locuință.

Lista motivelor poate fi mult mai extinsă, însă în rândurile următoare vă vom prezenta 3 argumente care susțin ideea colaborării cu o firmă de proiectare construcții. În fapt, aceste 3 motive ne-au fost indicate de către inginerul de structuri Anton Nicolae, proiectant cu experiență de peste 15 ani în proiectarea și execuția construcțiilor de orice fel, ce își prezintă ofertele în cadrul site-ului SmartHomeConcept.ro. Iată despre ce este vorba:

Compartimentare realizată eficient

Fiecare proprietar de locuință își dorește confort, spațiu suficient, dar și o compartimentare cât mai eficientă a suprafeței locuinței. Ca exemplu, ne imaginăm un living spațios, un dormitor suficient de încăpător și confortabil, dar și holuri, băi și bucătării care să nu pară înghesuite.

Cum pot fi obținute toate acestea, fără a exista riscul de compartimentare nepotrivită? Răspunsul stă în colaborarea cu o firmă specializată pe proiectare construcții. Experții vor analiza toate preferințele proprietarului, vor cântări foarte bine toate aspectele și vor oferi soluția potrivită. Astfel, vor fi incluse în proiect toate spațiile necesare, compartimentate în mod eficient, pentru a oferi viitorului proprietar confortul dorit, respectând totodată și prevederile legislației în domeniu printre care legea locuintei 114/96 actualizata 2018.

Proiect realizat ținând cont de cerințe prezente, dar și viitoare ale proprietarilor.

Nevoile momentului și preferințele prezentului dictează, desigur, maniera de proiectare. Compartimentarea specifică și organizarea spațiului vor ține cont de acest aspect, însă colaborarea cu o firmă de proiectare construcții va oferi proprietarului și avantajul gândirii în perspectivă.

Conceperea unei locuințe cu multe camere, pentru o familie cu copii, va ține cont și de faptul că la un moment dat copiii se vor muta la casa lor. Nu va mai fi nevoie astfel de camera copiilor, aceasta putând fi transformată într-un alt tip de spațiu. De asemenea, numărul ridicat de camere se traduce și prin costuri ridicate de întreținere și încălzire, fapt ce poate deveni problematic la un moment dat. Prin proiectarea conformă cu cerințele prezente, dar și viitoare, se vor putea evita asemenea neajunsuri.

Citeste si...
Motive pentru care conținutul este partea importantă a marketing-ului digital

Dispunerea si dimensionarea corectă a camerelor

Deși pare logic și firesc, nu toți proprietarii reușesc să conceapă o dispunere a camerelor care să le ofere maximum de avantaje. Se întâmplă adesea ca această aranjare să fie improprie – specialiștii SmartHomeConcept.ro ne oferă și câteva exemple:

– Bucătăria trebuie amplasată strategic, la fel ca și oricare altă cameră. De preferat este ca aceasta să fie usor acesibilă, mai aproape de intrarea în locuință precum și de zona de zi sau de luat masa. Există însă și cazuri nefericite în care acest lucru nu se întâmplă, după cum menționam. Nu puține sunt situațiile în cazul apartamentelor dezvoltate recent în care bucătăria este deschisă cu livingul dar nu are acces la o fereastră sau perete exterior fiind poziționată pe zona centrală a apartamentelor. În acest fel ventilarea bucătăriei se realizează greu, hota nu poate fi scoasă decât printr-o nișă de ventilare care nu are însă aceeași eficiență ca atunci când este scoasă direct spre exterior. În cazuri extreme această nișă lipsește cu desăvârșire. 

De asemenea suprafața bucătăriei și locul de luat masa trebuie corelat cu numărul de persoane. De exemplu, pentru un număr de 4 locatari, suprafața acestora cumulată nu ar trebui să fie mai mică de 9 mp. Pe același criteriu se poate merge și pentru suprafața totală utilă a locuinței sau numarul de camere. 

– Dormitorul este camera de odihnă, este refugiul în care ne căutăm relaxarea după o zi plină. Suprafața utilă minimă permisă de lege nu trebuie să fie sub 12.00 mp. Confortul trebuie să domine în această cameră, ceea ce înseamnă că temperatura trebuie să aibă un nivel optim. Greșeala pe care mulți proprietari o fac este că amplasează dormitoarele departe de centrală, uneori chiar la capătul circuitului de încălzire. Automat costurile vor crește într-un astfel de caz, însă prin colaborarea cu o firmă specializată acest neajuns poate fi evitat.

Experții unei firme de proiectare în construcții se vor asigura de asemenea de faptul că iluminarea camerelor este corespunzătoare, că întregul spațiu este fructificat la maximum și că nu vor exista camere fără utilitate în viitoarea locuință. 

– Holurile sau vestibulele trebuie gândite în așa manieră încât să deservească accesul ușor către toate încăperile, astfel încât să se evite intrarea dintr-un dormitor în altul. Acestea nu trebuie să aibă o lățime mai mică de 1.2 – 1.4 m. 

– Scara trebuie conformată și dimensionată în așa fel încât să prezinte siguranță în exploatare. Treptele vor asigura confort atât la urcare, cât și la coborâre, treapta și contratreapta precum și forma ei în plan vor fi în concordanță cu vârsta locatarilor. Lățimea minimă utilă a rampei nu va fi mai mică de 90 cm.

Expunând motivațiile de mai sus, devine evident faptul că alegerea firmei potrivite de proiectare construcții este o necesitate atunci când se dorește ca visul locuinței proprii să fie transpus în realitate. Mai ales când se ţine cont de nevoia unei construcţii avantajoase, care să merite.

Cei interesați pot să consulte și ofertele de pe SmartHomeConcept.ro, pentru mai multe detalii.