Life

3 Mancaruri care devin mai apetisante daca folosesti agar agar

Agar agarul este un produs 100% natural obtinut din alge rosii si folosit ca aditiv alimentar pentru obtinerea unui aspect gelatinos. Datorita consistentei extraordinar de apetisante pe care o da mancarurilor, agar agarul este foarte apreciat in bucataria orientala si mai nou si in cea occidentala.

Agar agarul a fost descoperit in anul 1660 in Japonia si i s-a dat denumirea de kanten. Iar din secolul al XVII-lea si pana astazi niponii l-au folosit masiv in industria alimentara deoarece in afara de textura nu schimba in niciun alt fel proprietatile mancarurilor. Se stie ca asiaticii iubesc mancarea dulce si dulciurile cu putin zahar si de aceea folosesc agar agar ca agent de ingrosare deoarece le da un control absolut asupra gustului.

In kombini-urile sau supermarketurile asiatice produsele cu agar agar se pot gasi atat pe rafturile cu deserturi, cat si pe cele cu tot felul de preparate sarate. Luandu-ne dupa eticheta produsului putem recunoaste usor agar agarul dupa codul sau de aditiv alimentar, E406.

In Japonia, probabil cel mai popular produs ce contine agar agar sunt bauturile energizante cu consistenta de jeleu care se comercializeaza in recipiente moi, de plastic si sunt extrem de apreciate de cei care vor sa slabeasca in mod natural prin eliminarea senzatiei de foame.

La noi, agar agar se gaseste in magazine naturiste sau cu produse bio ca de exemplu vitacaps.ro si poate fi folosit pentru o gama larga de preparate ca cele despre care vom vorbi in randurile urmatoare.

Jeleu de fructe cu agar agar

Deserturile pe baza de jeleu de fructe sunt probabil deserturile pentru care pudra de agar agar este folosita cel mai des. Pentru un astfel de dulce sanatos, lista ingredientelor necesare este formata din doar 3 ingrediente simple:

  • sucul de la 6 portocale / Un pepene galben de marime medie dat prin blender / Sucul de la o treime de pepene rosu / Alt suc natural de fructe;

  • 115 grame de zahar brun;

  • 35 grame de agar agar.;

  • 400 de mililitri de apa.

Pentru preparare, in 60 de mililitri de apa se inmoaie aproximativ 10 minute pudra de agar agar. In acelasi timp sucul de fructe si zaharul se pun pe foc cu 340 de mililitri de apa amestecand continuu. Dupa dizolvarea completa a zaharului se adauga apa cu agar agar si se mai fierbe la foc mic, atat cat sa nu se intrerupa fierberea inca 10 minute. La final, compozitia se toarna in vase umezite si dupa racire se baga la frigider pentru solidificare. Se poate servi apoi cu bucatele de fructe, sau simpla, pe post de jeleu natural si sanatos.

Dulceata de capsuni cu agar agar

Dulceturile de fructe sunt inca unul din preparatele la care se poate folosi agar agar pentru un aspect desavarsit. Pentru ingredientele de mai jos, 10 grame de agar agar pot face ca dulceata obtinuta sa obtina un aspect placut, asemanator cu cel al produselor din comert.

  • un kilogram de capsuni;

  • un kilogram de zahar;

  • doua linguri de suc de lamaie;

  • doua linguri de apa;

  • 10 grame de agar agar.

Dupa spalare, fructele se fierb aproximativ 8 minute dupa care se adauga zaharul, sucul de lamaie si agar agarul amestecat in apa. Compozitia rezultata se mai fierbe apoi aproximativ un sfert de ora dupa care se pune in borcane si se sterilizeaza pentru a putea fi pastrata in camara.

Branza vegana cu agar agar

Pentru cei cu intoleranta la lactoza sau adeptii unei diete vegetariene, urmatoarea reteta este alternativa ideala la branza traditionala. Ea se prepara usor, iar produsul obtinut se poate consuma cu biscuiti sau paine sau ca ingredient in salate.

  • 300 de grame de nuci caju;

  • o lingurita de fulgi de ceapa;

  • o lingurita de fulgi de usturoi;

  • 4 linguri de fulgi de drojdie;

  • doua lingurite de zeama de lamaie;

  • 3 lingurite de sare;

  • 3 linguri de pulbere agar agar;

  • 585 mililitri de apa.

Se imparte cantitatea de apa in doua, iar jumatate se amesteca cu agar agar si se pune pe foc si cealalta jumatate se amesteca intr-un blender cu restul ingredientelor. Dupa ce compozitia cu agar agar a inceput sa se ingroase, se adauga peste amestecul din blender si se mai mixeaza inca un minut. Apoi, tot preparatul se pune intr-un vas de sticla pentru a capata o forma aspectuoasa si se baga la frigider timp de o ora ca sa se raceasca.

blank