Escherichia Coli (E.coli) poate fi întâlnită, de obicei, in intestinele oamenilor dar și la animalele cu sânge cald. Bacteria E.coli are o perioadă de incubație de trei-patru zile iar pacienții se recuperează în zece zile. Doar o  mică parte populației, în special copiii și bătrânii, pot suferi complicații care să ducă la o boală mai gravă, caracterizată prin insuficiență renală acută. conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, aceasta boală are o rată a mortalității de 3-5 procente.

Cele mai multe dintre tulpinile acestei bacterii sunt inofensive. Cele precum cel al „enterohemoragiei E.coli” (EHEC) sunt cele care pot provoca toxiinfecții alimentare severe. La copii, această bacterie e cauza cea mai frecventă a bolii diareice acute. Calea de transmitere poate fi: fecal-orala, contaminare prin mâini nespălate, muște, fructe și legume nespălate.

Există și cazuri când microbul este luat de la o persoană care s-a tratat cu antibiotice și care a dezvoltat rezistență la acestea. Principalele simptome ale bolii, la copii, sunt: diaree, febra de 38-39 grade Celsius (poate lipsi în formele ușoare ale bolii), vărsăturile alimentare (când sunt frecvente, accentuează deshidratarea), precum și colicile intestinale (copiii mici țipă și își freacă calcâiele).

Citeste si...  Cel mai performant centru de medicină nucleară din Europa, într-un spital din Capitală

Măsuri de protecție:

– spălarea temeinică a mâinilor cu apă și săpun după folosirea toaletei, după atingerea animalelor sau dejecției animalelor, înainte și după schimbarea scutecelor, înainte și după prepararea mâncării (în special după atingerea de carne crudă, ouă în coajă etc);

– spălarea sub jet de apă a fructelor și legumelor proaspete;

– atenție la persoanele care manipulează mâncarea copiilor-igiena mâinilor lor;

– tratamentul termic corespunzător al cărnii și a cărnii tocate înainte de consum (cel putin 700C timp de 2 minute în interiorul carnii);

– depozitarea separată a cărnii proaspete de alte alimente, precum și utilizarea de tocătoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente;

– fierberea laptelui proaspăt (crud) înainte de consum;

– evitarea manipulării în condiții de igienă precară a alimentelor;

– persoanele care prezintă simptomatologie caracteristică bolilor cu transmitere infecțioasă să evite prepararea și servirea hranei.