Actualitate

ZIUA UNIRII. „Hora Unirii” se cântă şi se joacă la metrou şi în aeroportul Otopeni. Piața Victoriei este ocupată cu rezerviștii militari.

În București, Ziua Unirii se sărbătorește la Metrou, la stația Piața Unirii 22, precum şi în Aeroportul „Henri Coandă”. Piața Victoriei este ocupată de rezerviștii militari nemulțumiți de pensii.

Începând cu ora 11.00, Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti îşi întâmpină pasagerii cu „Hora Unirii” prin spectacolul oferit de ansamblul Doiniţa în terminalul Sosiri. La metrou, la staţia Piaţa Unirii 2, susţine un concert de la ora 14.00 Ansamblu Folcloric „Cununa Carpaţilor”. Punctul central al spectacolului va fi „Hora Unirii”, în care călătorii vor fi invitaţi să se prindă. În gară, un tren care pleacă de la Bucureşti spre Iaşi, de la ora 12.00, va fi remorcat de o locomotivă tricoloră şi numit „Trenul Unirii”. Garnitura va ajunge la Iaşi la ora 18.46. Aceeaşi locomotivă va remorca la întoarcere „Trenul Prietenia”, care vine din Republica Moldova, şi care va pleca în aceeaşi zi din Iaşi spre Bucureşti la ora 22.38.

Alte manifestări, la București, legate de Ziua Unirii? Nu prea sunt, atât Președintele Klaus Iohannis cât și celelalte oficialități ale statului sunt la Iași. La București este anunțat un miting de protest al rezerviștilor militari și al revoluționarilor din 21-22 Decembrie 1989. Unii ripostează că pensii de peste 2000 de lei, pentru care nu există stadii de cotizare, sunt prea mici, alții sunt nemulțumiți că încă nu primesc toți, de la stat, 2200 de lei, în fiecare lună, indiferent dacă mai au sau nu o altă sursă de venit.

„Hora Unirii” se cântă şi dansează pe 24 ianuarie, când se sărbătoreşte Unirea Principatelor Române din 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Versurile aparţinând poetului Vasile Alecsandri au fost publicate pentru prima data în 1856, în „Steaua Dunării”, revista lui Mihail Kogalniceanu, titlul original fiind „Hora Unirei”. Muzica a fost compusa de Alexandru Flechtenmacher.

blank