Featured

Ziua Mondială a Șahului, sărbătorită in Sectorul 6 al Capitalei

Și-au pus mintea la contribuție pentru a marca Ziua Mondială a Șahului. Peste 30 de copii din Sectorul 6 și-au dat întâlnire la Centrul de Recreere și Dezvoltare Personală “Conacul Golescu Grant”, locul care a găzduit o competiție de șah organizată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, cu sprijinul Protoieriei Sectorului 6 şi al Ligii Tinerilor Creştin-Ortodocşi Sector 6.

Competiția este sprijinită și de Primăria Sectorului 6 care dezvoltă mai multe proiecte culturale și sportive, din dorința de a-i ajuta pe cei mici să se dezvolte cât mai sănătos!

Cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, copiii care au luat parte la concurs urmează cursurile gratuite de şah de la Conacul „Golescu Grant” sau sunt înscrişi în Liga Tinerilor Creştin Ortodocşi din Sectorul 6.

Toți s-au înfruntat în fața tablei de șah în 5 runde a 10 minute fiecare. La final, cei mici au primit diplome, dulciuri, o carte pentru rugăciuni și o icoană. Câștigătorii au primit și articole specifice șahului, precum tablă, piese și ceas de șah.

Anul acesta se împlinesc 52 de ani de când s-a sărbătorit pentru prima data Ziua Mondială a Şahului, însă sportul minţii a apărut cu mai bine de 2.000 de ani în urmă, în India. Numele jocului vine din persană, unde checkmate (şah-mat) înseamnă “regele e mort”.

Spre sfârşitul secolului al XVIII-lea, Johann Wolfgang von Goethe, cel mai important reprezentant al clasicismului german, spunea “Şahul este piatra de încercare a inteligenţei”.

Celebrat încă din anul 1966, şahul intrigă personalităţi, stimulează initiaţive şi construieşte strategii. E o competiţie pe 64 de pătrate, în care albul şi negrul se bat pentru a rămane în picioare până la final, scopul fiind de a da şah-mat regelui. Bătălia este grea şi fiecare mutare trebuie gândită cu atenţie, iar anticiparea mutărilor adversarului este cheia către succes. De aici și denumirea de sport al minţii.

blank