prim_ministr1234_27624800

Copiii se joacă de-a miniştrii sau parlamentarii de 1 iunie, Ziua internațională a copilului.

Ziua internațională a copilului . De 1 Iunie, Guvernul şi-a deschis din nou porţile, astfel încât cei mici pot sta pe scaunele demnitarilor, pot da Ordonanţe de Urgenţă şi, mai mult, pot sta de vorba cu premierul Victor Ponta.
Ziua internațională a copilului . Camera Deputaţilor a găzduit, duminică, de Ziua Copilului, o şedinţă de plen inedită, în care peste 150 de elevi de la Colegiul Naţional “Sfântul Sava”, Şcoala Centrală şi Liceul “Miguel de Cervantes” au devenit, pentru câteva ore, parlamentari, şi au elaborat şi votat câteva proiecte de legi.

Potrivit Mediafax, Şedinţa de plen a debutat la ora 10.00 cu intonarea imnului de stat şi cu depunerea jurământului de către tinerii “parlamentari”. Cel care a condus şedinţa a fost chiar preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care i-a familiarizat pe copii cu procedurile parlamentare.

Ziua internațională a copilului .
Zgonea a fost asistat de doi secretari de şedinţă, din rândul elevilor participanţi, respectiv cel mai mic ca vârstă şi cel mai mare.

Plenul de duminică, în care copii devin parlamentari, face parte din proiectul intitulat “Parlamentul copiilor”, eveniment în cadrul căruia copiii dezbat şi votează iniţiative ale liceelor participante şi care exprimă, în acelaşi timp, preocupările din viaţa de zi cu zi ale copiilor.

Cei peste 150 de copii au format trei grupuri parlamentare şi şi-au prezentat propriile iniţiative legislative, acestea fiind amendate, dezbătute şi, în final, aprobate. În discursul de deschidere a şedinţei de plen, Zgonea le-a spus copiilor că prin acest proiect vor putea să vadă cum lucrează deputaţii, chiar dacă uneori o fac mai bine şi alteori mai puţin bine.

“Dincolo de scandalurile pe care le vedeţi la televizor, trebuie să ştiţi că politica înseamnă să faci ceva pentru cei din jurul tău, pentru cei din blocul tău, de pe strada ta, din oraşul tău, din ţara ta.Vrea să fiţi mai buni decât noi, cei care conducem azi România, iar cei care visează să părăsească ţara să fie din ce în ce mai puţini”, a spus Zgonea.

Copii şi-au luat în serios rolul şi au dezbătut, amendat şi votat articol cu articol câteva iniţiative legislative privind individualizarea orarului şcolar, obligativitatea studierii limbii române, a limbii materne şi a obiecte de bază, precum şi obligativitatea ca studiile să se ţină exclusiv dimineaţa.

“E o experienţă inedită, e ceva prin care nu am mai trecut până acum. Cu toate că a durat foarte mult şedinţa şi încă mai durează, mi se pare foarte interesant. Aş mai rămâne câteva ore în plus”, le-a spus o tânără “parlamentar’ jurnaliştilor care au întrebat-o cum e să fii pentru o zi deputat.

Ea a spus că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, i s-a părut foarte destins şi a creat o atmosferă foarte plăcută pentru copii.

Copiii a spus că scaunele de parlamentar li s-au părut mult mai comode decât cele pe care le au ei la şcoală şi că îi înţeleg pe parlamentarii care dorm în bănci la serviciu.

Un alt tânăr “parlamentar” a recunoscut că prima sa zi în Camera Deputaţilor i se pare “foarte plicitisitoare”.
“E foarte plictisitoare. La şcoală avem mai multe pauze. Valeriu Zgonea e un om foarte de gaşcă, deosebit. Îl ştiam de la televizor”, a spus tânărul respectiv.

El a arătat că a venit în Parlament pentru a susţine proiectul de lege privind instituirea învăţământului de dimineaţă.

“Noi vrem să învăţăm numai de dimineaţă. O să ne fie mult mai uşor. Şi elevii dau randament mai bun dimineaţa”, a spus un alt copil parlamentar.

Prin acest proiect, Camera Deputaţilor își propune să ofere tinerilor posibilitatea înţelegerii importanţei rolului şi funcţiilor Parlamentului României în cadrul sistemului instituţional democratic, precum şi oportunitatea de formare a unei viziuni practice asupra a ceea ce reprezintă, în mod real, activitatea parlamentară.

Ziua internațională a copilului . O clădire imensă, luxoasă, cu becuri mari şi scaune frumoase. E impresia pe care le-a lăsat-o Palatul Parlamentului celor două mii de copii care i-au trecut ieri pragul, în ajun de 1 iunie. Ziua internațională a copilului.
Ziua internațională a copilului. Cei mici nu-i cunosc pe aleşi, dar cred că în Casa Poporului stă Traian Băsescu, iar parlamentarii sunt nişte oameni care-l ajută să ia decizii. Valeriu Zgonea a fost ghid pentru o zi şi le-a arătat puştilor ce se întâmplă în sala de plen. Ziua internațională a copilului.
Ce au răspuns copiii la întrebarea “Ce sunt politicienii?”: “Adica sa te porti frumos”, sau “Sa fie niste oameni”.

Ziua internațională a copilului. În anul 1954 Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la așa-numita „Ziua copilului” (engleză Universal Children’s Day).
Ziua internațională a copilului. Nu toate ţările sărbătoresc Ziua internațională a copilului de 1 iunie. Data zilei copilului variază foarte mult între țări.

Ziua internațională a copilului. Aproximativ 30 de state au preluat 1 iunie de la China și SUA. Statele din fostul bloc comunist adoptând 1 iunie pentru a marca Ziua internaţională a copilului.

Ziua internațională a copilului. Argentina sărbătorește a doua duminică din luna august.
Australia sărbătorește în prima duminică din luna iulie.
Brazilia sărbătorește în data de 12 octombrie.
Bulgaria sărbătorește în data de 1 iunie.
Cuba sărbătorește în a treia duminică din luna iulie.
Germania de la reunificarea Germaniei se sărbătorește în data de 1 iunie din timpul DDR-ului și 20 septembrie sărbătoarea Republicii Federale Germania.
India sărbătorește în data de 14 noiembrie.
Japonia sărbătorește în data de 5 mai.
Mexic sărbătorește în data de 30 aprilie.
Polonia sărbătorește în data de 1 iunie.
Republica Moldova sărbătorește în data de 1 iunie.
Turcia sărbătorește în data de 23 aprilie.
Ungaria sărbătorește în ultima duminică a lunii mai.

Ziua internațională a copilului. Google celebrează Ziua internațională a copilului cu un logo special. Ce să faci de Ziua internațională a copilului. Ziua internațională a copilului în lume.
Cu ocazia Zilei Internationale a Copilului, Primaria Municipiului Bucuresti, prin directiile si institutiile din subordine, organizeaza in acest week-end o serie de evenimente dedicate celor mici. ZIUA COPILULUI.
Astfel, Centrul de Proiecte si Programe Educationale si Sportive pentru Copii si Tineret ii invita pe copii la cea de a treia editie a „Festivalului Copiilor”.

Ziua internațională a copilului. Evenimentul se desfasoara in perioada 30 mai – 1 iunie, in Parcul Herastrau (intrarea Charles de Gaulle), acolo unde copiii au parte de mai multe surprize: plimbări cu ponei, ascensiuni cu balonul, carusel, sfere plutitoare, barcutele cu radiocomanda, spectacole de dans şi muzică, desene pe asfalt, locuri de joacă gonflabile, concursuri de castele din nisip, animatori speciali (face-painting, clovni, împletituri de păr, eroii din poveşti), spectacolele de magie, dresaj canin şi teatru pentru copii si spatii de joaca special amenajate.