Ziua Internaţională a Muncii, marcată de proteste în mai multe state europene
Featured, International

Ziua Internaţională a Muncii, marcată de proteste în mai multe state europene

Manifestaţii, care au dat naştere unor altercaţii, au marcat sâmbătă în Franţa, Spania şi în Germania Ziua Internaţională a Muncii, în pofida restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19.

1 Mai Ziua Internaţională a Muncii. După mai multe manifestaţii paşnice, la Berlin, în cartierul Neukoelln au izbucnit violenţe la un protest la care au participat aproximativ 8.000 de persoane.

Poliţia a ripostat folosind spray-uri cu piper, după ce protestatarii au început să arunce cu diverse obiecte şi au provocat mici incendii.

Cel puţin 50 de poliţişti au fost răniţi şi peste 250 de protestatari au fost reţinuţi. Trei dintre poliţişti au suferit fracturi şi sunt în spital.

Protest masiv și în Franța


În Franţa, defilările au adunat, potrivit sindicatului CGT, mai mult de 170.000 de oameni, cifră pe care guvernul o estimează la puţin peste 106.000, transmite Agerpres.

La Paris, înainte de plecarea defilării a mai multor mii de persoane, secretarul general al CGT, Philippe Martinez, a reamintit că a existat “multă frustrare” anul trecut, cu ziua de 1 Mai în carantină. El şi-a exprimat satisfacţia că îşi poate relua astfel “bunele obiceiuri”.

Scurte altercaţii au opus, în mai multe oraşe, printre care Parisul, membri ai mişcării violente de extremă-stângă Black Block şi forţele de ordine, cu grenade lacrimogene şi câteva arestări.

În Franţa, şase poliţişti au fost răniţi, dintre care trei la Paris, au indicat autorităţile. La rândul său, CGT a afirmat că 21 de persoane din marşul lor au fost rănite, dintre care patru grav, de “un grup de indivizi” la sfârşitul demonstraţiei de la Paris.

În Spania, numărul participanţilor la manifestaţii a fost limitat din cauza pandemiei: erau astfel o mie la Madrid, între primărie şi piaţa Puerta del Sol.


blank