Showbiz, Stirea Zilei, Stiri

Zi dureroasă pentru Florin Călinescu!

Luca, fiul cel mic al lui Florin Calinescu, s-a sinucis în aprilie 2012

Calinescu

Ieri, 18 octombrie, a fost Sfântul Luca, o sărbătoare mică, dar importantă pentru cei care au în familie apropiaţi care poartă acest nume. Dacă inainte Florin Călinescu ar fi avut motiv de bucurie si petrecere, acum a plâns alaturi de fiul sau cel mare, Petre.

Ziua de 18 octombrie este marcată, în calendarul ortodox, de sărbătoarea Sfântului Luca și aduce cu sine o serie de tradiții și superstiții populare.

În ziua Sfântului Luca (Lucinului) se săvârșeau rituri menite să determine îndepărtarea lupului din preajma turmelor de oi. Era interzisă scoaterea gunoiului și a cenușii din vatră, pentru ca lupii să nu găsească cărbuni aprinși, care le-ar fi favorizat fecunditatea. De asemenea, în ziua cu pricina nu se pronunța cuvântul lup şi erau sistate activitățile ce implicau prelucrarea lânii și a pieilor de oi. Aceste practici populare se intersectau cu cele religioase, întrucât oamenii țineau post negru pentru a fi feriți de lupi.

Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca este cel de la care avem cea de-a treia Evanghelie şi Faptele Apostolilor – a cincea carte a Noului Testament. Sfântul Luca era originar din Antiohia Siriei, fiind un om cu o aleasă educaţie, de profesie medic. Era un bun cunoscător al filosofiei, dar şi un talentat artist plastic. Toate aceste talente avea să le pună în mod strălucit în slujba credinţei creştine. În căutarea adevărului, el ajunge la Ierusalim unde Îl cunoaşte pe Iisus. Apropierea de EL i-a schimbat cu totul destinul căci, de la vindecarea trupească a pacienţilor săi, Luca avea să se dedice cu totul celor spirituale.

blank