Zelenski
International

Zelenski: Participarea Ucrainei la summitul G20 va depinde de componența acestuia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus, miercuri, omologului său indonezian Joko Widodo, aflat în vizită la Kiev, că participarea ţării sale la summitul G20 va depinde de “situaţia de securitate a Ucrainei şi de componenţa acestui summit”, aluzie la dorinţa Ucrainei şi a ţărilor occidentale ca Vladimir Putin să nu participe.

Zelenski i-a mulţumit în faţa presei omologului său indonezian pentru ”invitaţia personală” primită de a participa la summit, deşi Ucraina nu este membră a G20, relatează AFP, citată de Agerpres. Preşedintele ucrainean nu l-a menţionat direct pe Putin, dar participarea acestuia din urmă la summitul ce va avea loc în insula Bali şi care a fost confirmată de Kremlin a stârnit controverse diplomatice.

Indonezia, care deţine preşedinţia rotativă a G20, a adoptat o poziţie neutră faţă de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei şi i-a adresat lui Putin invitaţia pentru summit înaintea lansării invaziei ruse în februarie, iar apoi a rezistat în faţa presiunilor statelor occidentale, inclusiv ale SUA, de a revoca această invitaţie.

Aceste presiuni au condus pe de altă parte şi la invitaţia pe care Joko Widodo i-a adresat-o acum lui Volodimir Zelenski de a participa la summitul din 15-16 noiembrie.

Premierul italian Mario Draghi a declarat marţi, după o discuţie cu preşedintele indonezian, că acesta din urmă a ”exclus” o prezenţă fizică a lui Putin la summitul G20, dând de înţeles că liderul de la Kremlin ar putea totuşi să participe prin videoconferinţă.

”Nu domnul Draghi este cel care decide în această chestiune”, a replicat unul dintre consilierii preşedintelui rus, Iuri Uşakov. ”Am primit invitaţia şi i-am răspuns pozitiv”, a precizat acesta.

Preşedintele indonezian se va întâlni, joi, la Moscova şi cu Vladimir Putin.