Zelenski: „Ne folosim de fiecare zi pentru ca lumea să simtă că stabilitatea globală
International

Zelenski: „Ne folosim de fiecare zi pentru ca lumea să simtă că stabilitatea globală este posibilă doar împreună cu Ucraina”

Volodimir Zelenski susține că securitatea alimentară este un punct al formulei de pace ucrainene. Președintele ucrainean a afirmat vineri, 2 decembrie, că ideea din spatele iniţiativei sale Cereale din Ucraina este ca „lumea să vadă şi să simtă că stabilitatea globală este posibilă doar împreună cu Ucraina”.

Securitatea alimentară este un punct al formulei de pace ucrainene

„Ne mişcăm destul de activ în ceea ce priveşte un alt punct al formulei de pace ucraineană – securitatea alimentară. Ne folosim de fiecare zi pentru ca lumea să vadă şi să simtă că stabilitatea globală este posibilă doar împreună cu Ucraina”, a precizat Volodimir Zelenski în cadrul unei intervenției video.

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că vineri a intrat în portul Odesa deja cel de-al treilea vas din cadrul iniţiativei „Cereale din Ucraina”, care va transporta 25.000 de tone de grâu în Somalia în scopuri umanitare.

O a doua navă, care în prezent este încărcată în portul Ciornomorsk, va avea ca destinaţie Etiopia, cu 30.000 de tone de grâu la bord, în timp ce prima navă din cadrul acestui program se îndreaptă deja tot spre Etiopia, relatează news.ro.

„Până la sfârşitul primăverii, vom trimite aproximativ 60 de nave cu astfel de încărcături umanitare”, a anunţat Zelenski. „Aceasta salvează literalmente milioane de oameni de la foamete. Şi sunt recunoscător tuturor partenerilor noştri care s-au alăturat iniţiativei ucrainene”, a spus preşedintele ucrainean.

O contribuţie semnificativă la securitatea mondială

Politicianul a menţionat că cealaltă iniţiativă care permite exportul de cereale ucrainene – acordul cu Rusia mediat de ONU şi Turcia pentru transportul pe Marea Neagră – a făcut posibilă aducerea pe piaţa alimentară a aproape 13 milioane de tone de produse agricole ucrainene.

Este „o contribuţie semnificativă la securitatea mondială. Facem totul pentru a creşte oferta”, a afirmat președintele Zelenski.

Liderul de la Kiev le-a mai spus ucrainenilor că în toată această săptămână s-a lucrat la diferite niveluri în capitalele europene pentru a obţine o masă critică de sprijin pentru lansarea unui tribunal special care să judece agresiunea rusă, iar Londra, Parisul, Berlinul, Varşovia şi alte capitale sprijină deja acest demers. „Ne consolidăm poziţia peste tot, acumulând sprijinul partenerilor noştri. Sunt sigur că va exista un tribunal, că va exista justiţie”, i-a încurajat Volodimir Zelenski pe ucraineani.

„Le mulţumesc tuturor celor care, în ciuda bombardamentelor ruseşti constante şi a diferitelor încercări ale teroriştilor de a ne crea dificultăţi, fac totul pentru ca ucrainenii să poată trăi – să trăiască normal”, a conchis președintele ucrainean, citat de news.ro.

blank
blank