Zelenski
International

Zelenski, într-un interviu acordat BBC: Țările care încă cumpără petrol din Rusia o fac pe seama sângelui ucrainenilor

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat țările europene care continuă să achiziționeze gaze și petrol din Rusia că își „câștigă banii din sângele altor oameni”, în condițiile în care banii cu care sunt plătite aceste resurse finanțează războiul brutal pe care rușii îl duc împotriva Ucrainei de mai mult de o lună și jumătate.

În interviul acordat BBC, președintele Zelenski s-a referit la Germania și la Ungaria, țări pe care le acuză că au blocat eforturile de a pune embargouri pe importurile energetice din Rusia, din care țara agresoare va câștiga aproximativ 326 de miliarde de dolari în acest an.

„Unii dintre prietenii și partenerii noștri înțeleg că trăim alte vremuri acum, că nu mai este vorba despre afaceri și bani. Astăzi, vorbim de o situație de supraviețuire”, a spus președintele ucrainean.

Zelenski a făcut din nou un apel pentru ca Ucraina să fie ajutată cu mai mult armament și echipamente militare pentru a face față invaziei.

„Statele Unite, Regatul Unit și unele țări europene încearcă să ajute și ajută. Însă încă avem nevoie de ajutor, mai curând și mai repede. Cuvântul-cheie este «acum»”, a adăugat liderul de la Kiev.

Războiul din Ucraina a intrat în ultimele zile într-o nouă etapă, invadatorii ruși retrăgându-se din regiunea Kiev și pregătind o ofensivă tot mai dură în sud și est. Președintele Zelenski spune că situația din est este cea mai dificilă, dar că acolo se află și trupele ucrainene cele mai puternice.

blank