Volodimir Zelenski
International

Zelenski anunță la televiziunea din Cehia căderea Crimeii până la vară: „Vreau neaparat să văd marea”

Presedintele Volodimir Zelenski a lasat de inteles, intr-un interviu la televiziunea ceha, ca victoria Ucrainei contra Rusiei va avea loc oana in vara anului viitor.

Zelenski a fost intrebat de jurnalist care va fi primul lucru pe care il va face dupa victorie.

„Voi merge in Crimeea. Vreau neaparat sa vad marea”, a raspuns el.

El a adaugat ca nu va fi „in timpul iernii”. „Ce sa faci la mare iarna? Voi merge acolo cand va fi mai cald”, a spus Volodimir Zelenski.

Exista planuri pentru a-l detrona pe presedintele rus Vladimir Putin, potrivit unui inalt sef al spionajului din Ucraina, adaugand ca este „putin probabil ca acesta sa supravietuiasca” razboiului.

Acum au loc „discutii active” pentru a gasi un inlocuitor al presedintelui rus Vladimir Putin, potrivit sefului serviciilor de informatii ucrainene, generalul-maior Kirilo Budanov, acesta precizand ca este „putin probabil ca el sa supravietuiasca” razboiului.

Vorbind pentru The War Zone, citat de news.com.au, oficialul de rang inalt a declarat ca in Rusia au loc discutii in curs de desfasurare cu privire la modul in care Putin ar putea fi inlaturat, pe masura ce clasa conducatoare devine din ce in ce mai frustrata de invazia din Ucraina.

„Este putin probabil ca [Putin] sa supravietuiasca”, a declarat generalul-maior Budanov. „Iar in prezent, in Rusia au loc discutii active cu privire la cine ar putea sa-l inlocuiasca”.

Cine ar putea fi acela, seful spionajului nu a vrut sa spuna.

Comentariile sale vin in contextul in care Kremlinul are probleme in estul Ucrainei, trupele rusesti fiind fortate sa plece pe fondul contraofensivei uriase a Ucrainei in regiune, cu accent pe recucerirea orasului Herson.

Generalul-maior Budanov a declarat ca orasul ar putea fi recucerit pana la sfarsitul lunii noiembrie.

El a precizat ca in prezent exista aproximativ 40.000 de soldati rusi in regiune si in jurul acesteia.

„Cele mai antrenate si mai capabile unitati rusesti se afla in prezent in Herson. O mare parte dintre acestea provin din trupele aeropurtate ale Federatiei Ruse, din fortele de operatiuni speciale rusesti si din infanteria navala, deci cele mai capabile unitati pe care le are Rusia. Aceste unitati formeaza coloana vertebrala a gruparii si este intarita si de personalul mobilizat.”

O alta parte esentiala a contraofensivei militare ucrainene este preluarea Crimeei, care a fost anexata de Putin in 2014.

„Este foarte simplu”, a declarat generalul-maior Budanov. „In prima etapa, vom ajunge la granitele noastre din 1991 [cand Ucraina si-a castigat independenta fata de Rusia]. Si vom considera ca acesta este un semn bun si o buna oportunitate de a incheia razboiul”.

Cand a fost intrebat cand s-ar putea intampla acest lucru, el a raspuns simplu: „Anul viitor”.

Comentand despre sprijinul populatiei rusesti pentru razboi, seful spionajului a spus ca acest sprijin va inceta imediat ce Rusia va fi invinsa.

„Populatia Federatiei Ruse va continua sa sustina guvernul si actiunile sale pana la infrangerea Federatiei Ruse. Iar cand Rusia va pierde, vor incepe imediat sa spuna ca nu au nimic de-a face cu asta [si] ca liderii lor au gresit”.

El a adaugat ca este putin probabil ca orice inlocuitor al lui Putin sa fie mai bun pentru Ucraina.

„Nu-i cred deloc pe rusi. Nu cred ca exista vreo persoana buna in spatele [lui Putin], dar oricine va veni la putere cu siguranta il va invinovati pe Putin pentru tot raul care a fost facut.”

blank