International, Stiri, Ultima Ora

Zeci de ostatici reţinuţi într-o cafenea din Sydney de islamişti.

Zeci de ostatici au fost reținuți luni în interiorul unei cafenele din centrul orașului Sydney, în timp ce televiziunea locală i-a arătat pe unii că au fost forțați să țină un steag negru cu inscripții albe în arabă la fereastră, ridicând temerile unui atac legat de militanții islamiști, relatează Reuters.

ostatici_44110500

Autorul luării de ostatici de la Sydney a cerut un drapel al grupării Statul Islami şi a anunţat că a plasat patru bombe, dintre care două în cafenea şi două în alte părţi ale oraşului, informează AFP şi DPA, care citează postul de televiziune australian Channel-10.

Poliţia australiană nu a confirmat aceste informaţii. Postul Channel-10 a explicat că a vorbit ”direct” cu două persoane ţinute ostatice în interiorul cafenelei Lindt, situată în cartierul financiar din Sydney. A doua revendicare a bărbatului înarmat este să discute cu premierul australian Tony Abbott, via radio.Premierul Tony Abbott, care a avertizat în legătură cu planuri ale militanţilor islamişti de a ataca obiective australiene, a declarat că există informaţii că luarea de ostatici la cafenea este motivată politic.

UPDATE: Poliția australiană a afirmat luni că negociatori ai săi se află în contact cu bărbatul înarmat care a luat ostatici într-o cafenea din Sydney, însă a refuzat să speculeze în legătură cu posibila motivație a atacatorului, relatează Reuters.

Mai devreme, trei ostatici au fost văzuți ieșind în fugă din clădire. Un oficial din cadrul poliției a afirmat că nu se știe exact câți ostatici se află în continuare în cafenea, însă a precizat că ‘nu sunt mai mulți de 30’.

UPDATE: Un bărbat înarmat ţine ostatici la Sydney, anunţă poliţia

Un singur bărbat înarmat ţinea luni un număr necunoscut de ostatici într-o cafenea din Sydney, situată în centrul oraşului, a anunţat poliţia, adăugând că deocamdată nu se poate vorbi despre o operaţiune teroristă, relatează AFP.

“Pot să confirm că avem un autor înarmat în clădire, care reţine un număr necunoscut de ostatici”, a declarat Andrew Scipione, şeful poliţiei statului New South Wales.

Niciun contact nu a fost stabilit cu persoana care a luat ostatici, a anunţat el.

Primul ministru australian Tony Abbott, care a avertizat asupra unor planuri ale militanților islamiști de a ataca ținte australiene, a anunțat că a convocat de urgență Comitetul Național de Securitate pentru o informare cu privire la luarea de ostatici de la Lindt Cafe din capitala comercială a țării.

“Poliția se confruntă cu un incident armat și ofițeri specialiști încearcă să intre în contact cu cei din interiorul cafenelei”, a declarat poliția statului New South Wales într-un comunicat.

Australia, care sprijină Statele Unite și escaladarea acțiunii lor împotriva Statului Islamic în Siria și Irak, este în alertă maximă de teama unor atacuri ale musulmanilor radicalizați sau combatanților autohtoni care se întorc acasă din conflictul din Orientul Mijlociu.

Un director executiv de la Lindt Australia a spus că aproximativ 10 angajați lucrează în cafenea, a raportat televiziunea Sky Business. Steve Loane a declarat de asemenea că “probabil 30 de clienți” se aflau în cafenea, potrivit Sky Business.

Zeci de polițiști puternic înarmați au înconjurat cafeneaua din Martin Place, în cartierul unde se află sediile băncii centrale Reserve Bank of Australia, băncilor comerciale, aproape de parlamentul statului New South Wales.

Imaginile televiziunilor au arătat mai multe persoane în interiorul cafenelei în picioare cu mâinile lipite de geam.

Imaginile arătau de asemenea un steag negru cu un text alb similar celor utilizate de militanții Statului Islamic în Irak și Siria, ținut de ceea ce păreau a fi un membru al personalului și o altă femeie. Nu era clar câți atacatori erau implicați.

Sydney Opera House din apropiere a fost evacuată temporar după descoperirea unui pachet suspect, a declarat un membru al personalului pentru Reuters.

În septembrie, poliția antiterorism australiană a declarat că a dejucat o amenințare iminentă de a decapita o persoană și câteva zile mai târziu, un adolescent din Melbourne a fost împușcat mortal după ce a atacat doi ofițeri antiterorism cu un cuțit.

Martin Place, o piață din cartierul de afaceri din Sydney, era închisă circulației și numeroși polițiști au înconjurat Lindt Chocolate Cafe. Imaginile televiziunilor arătau un steag negru cu inscripții islamice arborat la o fereastră a cafenelei, notează AFP.

Martorii au declarat că au auzit focuri de armă.

Potrivit presei, douăzeci de persoane au fost luate ostatice de cel puțin doi bărbați înarmați.

Imaginile televiziunilor arătau membri ai forțelor de ordine purtând echipament greu, îndreptându-și armele de foc în direcția cafenelei.

Poliția nu a făcut niciun comentariu imediat, confirmând doar că o operațiune este în curs de desfășurare.

Patrick Byrne, un producător de la canalul de televiziune Channel Seven, a cărui redacție este situată în fața cafenelei, a declarat că personalul canalului a fost de față la luarea de ostatici.