Social, Stiri

Zeci de clujeni, notificaţi să-şi DEZGROAPE morţii şi să-i MUTE în alte cimitire

Mai mulţi clujeni au aflat că, în urma unui proces pierdut de Primăria Cluj-Napoca, trebuie să-şi dezgroape morţii şi să-i mute în alte cimitire.

cimitir_18922800

Aproape 60 de clujeni au primit, săptămâna trecută, o notificare semnată de şefi din Primăria Cluj-Napoca, prin care sunt anunţaţi că vor fi nevoiţi să-şi mute morţii din Cimitirul Mănăştur. Totul pentru că Primăria Cluj-Napoca a pierdut, definitiv, un proces privind aceste locuri de veci, concesionate anterior clujenilor, scrie voceatransilvaniei.ro.

„Prin prezenta vă înştiinţăm că terenul pe care se află locul de înhumare nr. 20 parcela N1 din Cimitirul Mănăştur, a cărui concesiune pe care o deţineţi pentru perioada anilor 2008-2028 a făcut obiectul unui litigiu nr. 4702/211/2008, iar sentinţa cu nr. 16484/2011 este definitivă şi executorie. Sentinţa obligă Consiliul Local să strămute locurile de veci (mormintele) edificate pe fâşia de teren adiacentă străzii Frunzişului, lângă proprietăţile reclamanţilor Balibanu Ileana şi SC VSV Invest Grup SRL. Pentru consultaţii şi stabilirea detaliilor tehnice pentru punerea în aplicare a sentinţei vă rugăm să vă prezentaţi la Serviciul Administrare Cimitire Domeniul Public”, este notificarea primită de clujeni şi semnată de Directorul Tehnic Virgil Poruţiu şi şeful Serviciului de Administrare Cimitire Domeniul Public, Camelia Fărcaş.

Primăria Cluj-Napoca a fost înaintată în instanţă de Ileana Balibanu şi SC VSV INVEST GRUP SRL, proprietari ai unor terenuri din vecinătatea Cimitirului Mănăştur, care au reclamat că o parcelă ce conţine 60 de locuri de veci se află prea aproape de proprietăţile lor. Mai precis, aceştia s-au plâns că Primăria nu a respectat recomandările şi a săpat morminte la mai puţin de 53 de metri de terenurile lor. Judecătoria, Tirbunalul şi Curtea de Apel au dat, toate, dreptate celor doi proprietari, iar prin decizia Judecătoriei din 2012 s-au dispus următoarele:

„Obligă pârâtul (Primăria Cluj-Napoca – n.red.) să strămute locurile de veci (mormintele) edificate pe fâșia de teren şi să păstreze distanța legală de protecție de 53 de mp față de limita de proprietate a terenurilor reclamanților Balibanu Ileana şi SC VSV Invest Grup SRL”.

De atunci, nu s-a găsit nicio soluţie pentru ca acest conflict să fie rezolvat pe cale amiabilă.

Cei aproximativ 60 de clujeni au primit aceste notificări abia după ce Primăria Cluj-Napoca a fost chestionată, în repetate rânduri, de cei de la CEDO cu privire la acest aspect. Deşi sentinţa era definitivă încă din 2012, municipalitatea a scris notificările abia în 18 februarie şi le-a trimis săptămâna trecută clujenilor.

Printre aceştia se numără şi cazuri dramatice, care au trecut prin experienţe cumplite atunci când i-au pierdut pe cei dragi, înmormântaţi în Cimitirul Mănăştur.

blank