Life, Stiri

Zece lecții despre dragoste pe care mamele trebuie să le dea fiicelor lor

Sfaturile acestea numai o mamă le poate oferi

10_lectii_de_viata

 Sunt unele lecții pe care numai o mamă le poate oferi fiicei sale. Și, indiferent cât de greu ar fi să vorbești cu ea despre dragoste, e una dintre experiențele care te pot învăța cel mai mult. Citește și descoperă 10 lucruri pe care femeile le pot învăța despre dragoste și cum le-ai putea explica, la rândul tău, fiicei tale.

1. Tu ești îndeajuns!

“Dacă există vreun mesaj pe care fiicele trebuie să îl audă de la mamele lor, acesta este”, explică autorul motivațional Jess Weiner: “Să crezi că ești îndeajuns înseamnă să îți amintești că nimic din tine nu trebuie schimbat ca cineva să te poată iubi”. E important ca orice tânără femeie să învețe că oricine încearcă să o convingă să se schimbe nu e potrivit pentru ea și că cineva care nu îi vede valoarea nu și-a câștigat dreptul de a avea un rol în viața ei.

2. Nu primești respect dacă nu oferi

E o lecție care se referă nu doar la relația cu partenerul, ci și la cea cu prietenii și familia. “Trebuie să fii cea care oferă respectul pe care îl pretinzi de la partenerul tău. Dacă ții la tine, la corpul și organismul tău și le tratezi așa cum trebuie, vei fi atrasă de oameni cu aceeași viziune”, spune Weiner.

3. Nu trebuie să te pierzi pe tine în nicio relație

Atunci când o femeie se îndrăgostește, poate ajunge să nu mai știe cine este ea, fără partenerul său. “Nu lăsa ca propriile insecurități sau relația de cuplu să te oprească să trăiești viața pe care o meriți”. E bine ca mama să îi amintească fiicei sale ce important e să își păstreze prietenii, hobby-urile și chiar momentele de singurătate. Acestea o vor ajuta să trăiască o viață împlinită, indiferent dacă relația durează sau nu.

4. Corpul tău merită plăcere

Nu e o lecție predată prea des, nu-i așa? Din păcate, nici nu e una despre care mamele să vorbească cu ușurință: “corpurile noastre nu sunt obiecte care să fie vânate sau dorite de parteneri; sunt ale noastre pentru a ne bucura de ele, a explora și a simți diferite experiențe”. Mai mult, spune Weiner, discuțiile pozitive despre sex cu o adolescentă nu încurajează promiscuitatea, așa cum, de exemplu, tăcerea o poate face.

5. Ascultă ce spune iubitul tău, nu ce vrei tu să auzi!

Dacă te menții atentă, te poți salva de o adevărată decepție sentimentală. Dacă tipul pe care îl placi îți spune că nu e interesat de o relație, e mai bine să îl crezi. La fel, dacă îl vezi purtându-se, de exemplu, urât cu mama lui. De cele mai multe ori, cei din jur ne arată și ne spun tot ceea ce avem nevoie să știm. Depinde doar de noi să nu ne păcălim crezând că înțelegem “ce voiau să spună cu adevărat”.

6. Trebuie să știi ce vrei și să intri/stai într-o relație pentru motivul corect

Una dintre cele mai bune lecții care pot fi predate de o mamă fiicei sale se referă la motivele pentru care merită să intri într-o relație: dacă afecțiunea, lipsa de egoism și generozitatea nu sunt ingrediente principale, nici relația nu e una bună. “Singurătatea, repetarea unor greșeli din trecut, presiunea din exterior și prietenii comuni nu sunt motive ca să rămâi cu cineva”, spune terapeutul de cuplu și familie Carin Goldstein.

7. Suferința din dragoste e, uneori, benefică

“Nimic nu învață o femeie mai mult despre ea însăși mai mult decât o dragoste pierdută”, susține Jaime Morrison Curtis. Astfel afli ce ești dispusă să accepți într-o relație, ce ai nevoie și când e momentul să te desprinzi.

8. Toate lucrurile după care fugi se îndepărtează de tine

“Inima cere ce-și dorește, dar se sabotează singură cu nerăbdarea”, susține Curtis, “câinii fug de tine când alergi după ei și la fel fac oamenii”. Să alergi după o persoană care nu-și dorește deloc să fie prinsă nu doar că îți afectează stima de sine, ci și șansele de a descoperi partenerul potrivit.

9. Dacă testezi pe cineva, te-ar putea dezamăgi

“Testele sunt un semn al propriilor temeri și nesiguranțe”, susține terapeutul de cuplu. Așa că cel mai bun lucru e să nu cauți să te joci cu posibile teste. “E adevărat că e uneori înspăimântător să îți împarți viața cu cineva, dar e lucrul care face ca dragostea să merite”. Cel mai important lucru e încrederea pe care o femeie poate să o aibă în partener, în stabilitatea relației și în ea însăși.

10. Basmele au fost scrise de bărbați

Basmele scrise de Frații Grimm, de Hans Christian Andersen și ecranizările lui Walt Disney au convins fetele că au nevoie să fie “salvate” de un prinț. Dar personajele din acele basme erau “create de bărbați pentru un timp diferit și un public diferit”.

“Nu e nicio rușine în a aprecia basmele, dar e bine ca fiica ta să învețe că dragostea reală e complicată și vine în cele mai diferite forme”, spune Curtis. Amintește-i că poartă jumătate din greutatea relației și că, dacă e nevoie, “poate ucide ea însăși dragonul”, mai spune terapeutul.

blank