IT&C

Windows 10 – codul sursa publicat de hackeri

Windows 10 are parte de un leak extrem de periculos zilele acestea, deoarece un grup de hackeri a publicat pe internet 32 TB de date privind sistemul de operare al Microsoft. Vorbim despre 32.000 GB de date cu privire la Windows 10, printre ele aflandu-se o parte din codul sursa al sistemului de operare, dar si cod care folosit in interiorul companiei pentru dezvoltare.
Cei de la Microsoft au confirmat faptul ca fisierele privind Windows 10 publicate de catre hackeri sunt legitime, astfel ca vorbim despre unul dintre cele mai mari si mai periculoase leak-uri de pana acum. Problema cea mai mare este ca a fost divulgat o mare parte din codul sursa folosit de catre Windows 10 pentru a functiona pe calculatoarele din lumea intreaga.
Aici includem si driverele pentru USB, Wi-Fi, sau Bluetooth care sunt folosite de catre sistemul de operare Windows 10, deci intreaga lume este practic in pericol. Din moment ce codul sursa al Windows 10 a fost publicat, este clar ca sistemul de operare a devenit extrem de vulnerabil, hackerii putand descoperi noi metode de a prelua controlul asupra calculatoarelor.
Windows 10 – codul sursa publicat de hackeri
Datele privind Windows 10 publicate de catre hackeri au inceput sa fie culese inca din cursul lunii martie, iar el nu a fost disponibil pentru descarcare pentru foarte mult timp. Un website numit BetaArchive a gazduit toate informatiile privind codul sursa si software-ul Windows 10, insa ele au fost sterse, cel mai probaibl la cererea companiei Microsoft.
Microsoft a afirmat ca toate informatiile privind software-ul Windows 10 provin dintr-un program numit Shared Source Initiative. Acesta are menirea de a partaja codul sursa al Windows 10 cu producatorii de calculatoare, deci se pare ca acolo cineva nu si-a protejat bine datele de logare, ori a ales sa furnizeze aceste informatii hackerilor pentru a fi publicate pe internet.
“Our review confirms that these files are actually a portion of the source code from the Shared Source Initiative and is used by OEMs and partners. The ‘Shared Source Kit’ folder did exist on the FTP until your article came to light. We have removed it from our FTP and listings pending further review just in case we missed something in our initial release. We currently have no plans to restore it until a full review of its contents is carried out and it is deemed acceptable under our rules.” 
Se pare ca inclusiv multiple versiuni ale Windows 10 au fost preluate de catre hackeri, acestea fiind folosite de catre angajatii companiei americane pentru testare. In fata acestui hack, cei de la Microsoft nu prea au ce face decat sa incerce sa acopere cat se poate de rapid eventualele vulnerabilitati pe care Windows 10 le mai are, pentru a-si proteja clientii, ce sunt acum vulnerabili.

blank