Washington
International

Washington Post: SUA s-au săturat de războiul din Ucraina. Zelenski îndemnat să-și declare disponibilitatea pentru negocieri

Statele Unite consideră că Ucraina trebuie să renunțe la refuzul de a purta discuții de pace și să semnaleze disponibilitatea de a se angaja în negocieri cu Rusia. Acest lucru i-ar fi fost transmis, în privat, lui Vladimir Zelenski, de administrația de la Washington. Oficial Statele Unite și-au declarat susținerea totală pentru Kiev, în conflictul cu Moscova, și afirmă că Ucraina va decide singură când și în ce condiții va iniția negocierile de pace.

Oficialii de la Kiev ar fi primit, în privat, o solicitare din partea Statelor Unite, să-și anunțe disponibilitatea de a iniția negocieri de pace cu Rusia. Aceasta deoarece războiul se prelungește prea mult, intrând în cea de-a noua lună de la declanșarea invaziei din 24 februarie.

Potrivit publicație The Washington Post cererea ar fi o mișcare strategică din partea Statelor Unite care asigură un sprijin militar continuu pentru Kiev.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat oficial că este imposibil să inițieze discuții de pace cu Vladimir Putin după ce acesta a anexat oficial patru regiuni din Ucraina, la finalul lunii septembrie. De altfel, după acest moment, Putin și mai mulți oficiali de la Moscova și-au declarat disponibilitatea de a iniția negocieri de pace cu Ucraina.

În Statele Unite, se pare că sprijinul Congresului pentru războiul din Ucraina a început, de asemenea, să se clatine. Nici republicanii și nici democrații nu mai par dispuși să susțină eforturile militare ale Kievului de a alunga ocupanții ruși de pe teritoriul său. Liderul minorității din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy (R-Calif.), a sugerat că republicanii vor opri cheltuielile pentru Ucraina dacă vor câștiga alegerile de la mijlocul mandatului. Reprezentanta Marjorie Taylor Greene (R-Ga.) a avut o abordare extremă, promițând că „niciun ban nu va mai merge în Ucraina” sub conducerea republicană în Congres.

De asemenea, democrații au trimis luna trecută o scrisoare, în acest sens, președintelui Biden, pe care au retras-o între timp. Aceștia îl îndemnau să facă mai mult presiuni pentru o rezolvare diplomatică a războiului din Ucraina, potrivit The Washington Post.

Volodimir Zelenski se declară gata pentru negocieri de pace

În discursul său de vineri, 4 noiembrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a susținut că pacea poate fi încheiată doar dacă întreaga Ucraină va fi liberă. El a precizat că atunci când cineva se gândește la negocieri, nu caută metode ca să-și înșele partenerii și pe cei din jur, făcând trimitere la declarațiile publice ale Moscovei.

Noi suntem gata pentru pace, pentru o pace corectă şi justă, a cărei formulă am enunţat-o de multe ori. Lumea ne cunoaşte poziţia. Aceasta înseamnă respect pentru Carta ONU, respect pentru integritatea noastră teritorială, respect pentru oamenii noştri şi responsabilitatea cuvenită pentru teroare – aceasta înseamnă pedepsirea tuturor celor vinovaţi şi compensaţii integrale pentru pagubele pe care Rusia ni le-a cauzat”, a declarat Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski a subliniat că nu se pot face negocieri de pace cu cineva care se gândește doar să-și înșele partenerii și pe cei din jur doar ca să-și atingă obiectivele.

„Şi această încăpăţânare absolut nebunească a proprietarilor Rusiei de astăzi este cel mai bun indicator că tot ce le spun ei unor lideri străini despre aşa-zisa lor disponibilitate pentru negocieri este la fel de fals. Când cineva se gândeşte la negocieri, nu caută moduri pentru a înşela pe toată lumea din jurul său pentru a trimite zeci sau sute de mii de alţi oameni la moarte, mobilizaţi sau ca mercenari”, a afirmat Volodimir Zelenski.

blank
blank