prognoza meteo
Actualitate

Vreme neobișnuită în noiembrie. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, 09.10.2023 – 06.11.2023. În prima săptămână din luna noiembrie, se anticipează temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă.

Prognoza meteo, potrivit meteorologilor ANM, după un octombrie călduros, și luna noiembrie aduce temperaturi la fel de ridicate pentru această perioadă din an. În octombrie, temperaturile se vor situa, de asemenea, peste limitele normale.

Prognoza ANM. Săptămâna 09.10.2023 – 16.10.2023

Se preconizează că temperaturile vor depăși nivelurile obișnuite pentru această perioadă în toată România. Cel mai cald va fi în estul, sudul extrem al țării, dar și vestul țării.

De asemenea, se estimează că precipitațiile vor fi insuficiente pe întreg teritoriul țării în această perioadă.

Săptămâna 16.10.2023 – 23.10.2023

Valorile termice se vor situa peste medie în toate regiunile, cu o accentuare notabilă în cele extracarpatice.

În zonele din sud, se anticipează deficite ușoare de precipitații, în timp ce în restul țării se așteaptă cantități de precipitații apropiate de normale pentru această perioadă.

Săptămâna 23.10.2023 – 30.10.2023

În această perioadă, temperatura medie a aerului se va situa puțin peste media obișnuită în întreaga țară. Cantitatea de precipitații va fi aproape de valorile normale pentru acest interval în toate regiunile.

Săptămâna 30.10.2023 – 06.11.2023

Se estimează că temperaturile medii vor fi ușor peste nivelurile obișnuite pentru această săptămână în toată România.

În regiunile din sud, cantitățile de precipitații vor înclina ușor spre excedent, în timp ce în celelalte zone se vor situa aproape de valorile normale pentru acest interval.

Temperaturi ridicate în următoarea săptămână

În a doua săptămână de octombrie, șefa ANM Elena Mateescu anunță că temperaturile vor crește treptat. Începând de marți, temperaturile vor începe să crească gradual, în special în regiunile din sud, cu valori de aproximativ 24-25°C.

În Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei, temperaturile se vor menține la niveluri mai scăzute, în jur de 13-15 grade Celsius, mai ales în a doua jumătate a săptămânii.

Cu toate acestea, în perioada ulterioară a săptămânii, se așteaptă revenirea unui interval mai cald în comparație cu calendarul, cu temperaturi care pot ajunge din nou la 26-27 grade Celsius, urmată de o răcire de scurtă durată.

„Minimele vor fi unele coborâte, mai ales în depresiuni, când ne vom apropia și chiar valori de -2°-0° de pragul de îngheț. Și, așa cum spuneam, o să mai consemnăm și intensificări ale vântului, care cu siguranță vor prezenta interes, pentru că nu numai în zona montană valori ale maximelor la rafală care pot depăși 70-80km/h și în zonele mai joase de relief, cu valori de 45-50km/h în condițiile scăderii valorilor termice, senzația de rece va fi una semnificativă”.

blank