Featured, Life

Vrei ca relatia voastra sa nu se mai termine niciodata? Afla cum sa eviti conflictele care o pot destrama

John Gottman, autor al cartii “7 principii care fac o casnicie sa functioneze”, ne explica care sunt cauzele despartirilor din cuplu si cum putem repara aceasta problema.

In 4 decenii de analiza a relatiilor Gottman a descoperit ca exista o cauza comuna pentru care doi oameni ajung sa o ia pe drumuri diferite. Cauza este sentimentul de dispret. Este normal ca uneori sa te enervezi pe partener sau sa nu fiti de acord in unele privinte, dar nu este deloc ok sa dispret pentru persoana de langa tine.
Daca nu mai reusesti sa comunici cu partenerul tau si sa mai vorbesti despre problemele voastre, relatia va deveni tensionata, iar pana la despartire mai poate fi doar un pas.
Acum ca stii ca una din sursele problemelor poate fi lipsa de comunicare, care te poate face sa iti dispretuiesti partenerul, iata cinci lucruri pe care le poti face ca sa depasesti mai usor si mai bine conflictele ce iti pot destrama relatia:

1. Evita sa faci comentarii rautacioase sau sa iti dai ochii peste cap atunci cand aveti idei diferite si nu va intelegeti intr-o anumita privinta. Asta nu va face decat sa il supere pe celalalt si sa se simta neinteles.
2. Reevalueaza-ti asteptariile. Uneori, poti asteptari prea mari de la iubitul tau. O relatie de durata trebuie in primul rand sa se bazeze pe armonie. Nu ar trebui sa fii dezamagita atunci cand partenerul gandeste total opus, pentru ca este ceva normal, sunteti doua persoane diferite.
3. Gandeste-te daca nu cumva tu esti cea care nu procedeaza corect. Atunci cand ceva te deranjeaza extrem de tare, analizeaza-te pe tine insuti si gandeste-te de ce esti atat de iritata.
4. In loc sa fii deranjata de punctul opus de vedere al iubitului tau, focuseaza-te in a-i intelege rationamenul. In acest fel, discutiile pe vor fi mai linistite pe viitor.
5. Atunci cand vine timpul sa iti marturisesti nemultumirile, aminteste-ti sa te plangi fara sa dai vina pe el. Vorbeste deschis despre sentimentele tale si transmite-i ce vrei sa stie despre tine, nu despre el. Cu alte cuvinte, spune-i ce nu iti place tie, nu ce face rau el.