Volodimir Zelenski
International

Volodimir Zelenski vrea prelungirea legii marțiale în Ucraina până la sfârșitul lunii august

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski vrea prelungirea legii marțiale în Ucraina, a propus extinderea legii marțiale în țară aproape până la sfârșitul lunii august. Documentul a fost înregistrat pe 18 mai pe site-ul Radei Supreme.

Potrivit notei explicative, Volodimir Zelenski propune prelungirea termenilor legii marțiale în Ucraina și a mobilizării generale cu încă 90 de zile, începând cu 25 mai.

Amintim că legea marțială a fost introdusă în toată Ucraina pe 24 februarie, după invazia rusă. Urma să expire pe 26 martie, dar a fost deja prelungită de mai multe ori.

Conform legii, în timpul legii marțiale din țară:

– se impune stare de asediu;

– se stabilește un mod special de intrare și ieșire;

– se limitează libertatea de circulație a cetățenilor, străinilor și apatrizilor, precum și circulația vehiculelor.

Zelenski a cerut prelungirea legii marțiale pentru ca mai multe instituții și organizații să poată lucra pentru apărarea țării

În plus, în timpul legii marțiale din țară, este posibil ca diverse instituții și organizații de toate formele de proprietate să fie transferate pentru a lucra în favoarea apărării, conform newsmaker.md.

De asemenea, poate să se interzică activitățile anumitor partide politice sau asociații publice care lucrează împotriva independenței Ucrainei.

Prin lege, în timpul legii marțiale, autoritățile și, în special, comandamentul militar au dreptul de a verifica documentele, inspecta lucrurile, bagajele, mărfurile, transportul și proprietatea privată. De asemenea, în Ucraina pot fi interzise organizarea de întâlniri pașnice, mitinguri, demonstrații și alte evenimente publice.