Volodimir Zelenski
International

Volodimir Zelenski: Brutalitatea luptelor crește pe întreaga linie a frontului

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Atacuri brutale continuă să aibă loc pe întreaga linie a frontului. În Donbas, unde este epicentrul, bineînțeles, dar și în orașele din regiunea Lugansk. Activitățile ostile se intensifică în regiunea Harkov. Am reușit să dăm forțele de ocupație afară din Ivanivka din regiunea Herson.

Volodimir Zelenski:  Există un sentiment de relaxare în multe orașe din spatele frontului, dar războiul nu este gata. Este acolo. Din păcate, brutalitatea luptelor crește iar noi nu trebuie să uităm. Așa ne asigurăm că ajutăm armata, ajutăm voluntarii, îi ajutăm pe toți cei care au rămas singuri.

“A început curățenia pe Insula Șerpilor”. Asta a transmis Ministerul ucrainean al Apărării, care a publicat imagini din timpul bombardamentelor. În același mesaj ironic, oficialii de la Kiev nu au uitat să amintească precizia propriilor lovituri – în comparație, desigur, cu atacul anterior al rușilor asupra aceleiași insule. Atunci, doar două din cele patru bombe lansate de ruși și-au atins ținta.

Soldații Moscovei folosesc în prezent rachete fără precizie și tancuri vechi de 50 de ani. Kremlinul a avut atât de multe pierderi în luptă, încât generalii sunt nevoiți să aducă pe front armament de la sute de kilometri distanță.

În regiunea Nikolaev au fost explozii puternice, cauzate de rachete. Sirenele de atac aerian s-au auzit aproape două ore. O altă rachetă rusă a vizat un oraș din regiunea Odesa, dar a fost doborâtă înainte să-și atingă ținta.

Flancul sudic este, însă, unul secundar, pentru că principalele lupte sunt în Donbas. Armata lui Putin are superioritate, dar ucrainenii reușesc să dea lovituri. De exemplu, un depozit cu muniție de lângă Popasna, care a fost aruncat în aer.

Ucrainenii speră ca în curând să le îngreuneze rușilor misiunea, pentru că vor primi noi sisteme avansate de apărare.

Volodimir Zelenski – președintele Ucrainei: Mulțumesc în mod special Statelor Unite și, personal, lui Biden, pentru pachetul de ajutorare pentru Ucraina. Include sistemul foarte puternic NASAMS. Un sistem de apărare antiaeriană care va consolida foarte mult apărarea noastră.

Între timp, președintele din Belarus iese din nou la rampă. Aleksandr Lukașenko a acuzat Kievul că a lansat rachete împotriva unor instalații militare ale Minsk-ului. Toate proiectilele ar fi fost interceptate, spune președintele, care a amenințat că centrele de decizie de la Kiev sunt în raza rachetelor sale.