Zelenski
International

Volodimir Zelenski, apel disperat către Occident: „Suntem pregătiţi chiar şi mîine”

Zelenski a spus că Ucraina a implicat Naţiunile Unite, Elveţia, Israel şi “multe, multe ţări”, dar procesul a fost foarte complicat.

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus, luni seara, că Kievul este pregătit pentru un schimb de prizonieri cu Rusia „chiar şi mâine” şi i-a îndemnat pe aliaţii săi să pună presiune pe Moscova, scrie Reuters.

„Schimbul de oameni – aceasta este o chestiune umanitară astăzi şi o decizie foarte politică care depinde de sprijin din multe state”, a spus Zelenski într-o legătură video cu cei prezenţi la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„Este important… să facem presiuni politice la orice nivel, prin afaceri puternice, prin închiderea afacerilor, embargoul petrolului… şi prin aceste ameninţări intensifică activ schimbul oamenilor noştri cu militari ruşi. Nu avem nevoie de militari ruşi, avem nevoie doar de ai noştri”, spuse Zelenski. „Suntem pregătiţi pentru un schimb chiar şi mâine”.

Zelenski a spus că Ucraina a implicat Naţiunile Unite, Elveţia, Israel şi „multe, multe ţări”, dar procesul a fost foarte complicat.

Câteva mii de oameni sunt în captivitate după ce Rusia a capturat oraşul-port Mariupol din sud-estul Ucrainei şi ca urmare a bătăliei din regiunea estică Donbas, a spus el.

Rusia a trimis mii de militari în Ucraina în 24 februarie pentru ceea ce ea numeşte o „operaţie specială” de demilitarizare a vecinului său şi a dezrădăcinării naţionaliştilor periculoşi – afirmaţii respinse de Kiev şi de ţările occidentale ca pretexte false pentru acapararea de pământ.

În ultimele săptămâni, militarii ruşi au încercat să încercuiască forţele ucrainene şi să ocupe complet Lugansk şi Doneţk, provinciile care alcătuiesc regiunea Donbas, unde Moscova se bazează pe luptători separatişti.